Tragedija pretvorena u biznis
1

Talijani za 10 eura vode turiste do olupine Costa Concordije

Klix.ba
Zalazak sunca iza Costa Concordije (Foto: AFP)
Zalazak sunca iza Costa Concordije (Foto: AFP)
Turisti koji posjećuju bivšu ribarsku luku Santo Stefano na talijanskoj suncem obasjanoj obali Toskane, mogu posjetiti olupinu kruzera Costa Concordia.

Turistima je po cijeni od 10 eura omogućeno da posjete olupinu kruzera Costa Concordia, koji je još uvijek nasukan u blizini ostrva Gigilio. Kruzer se nasukao 13. januara, a poginule su 32 osobe.

Karte se prodaju u Santo Stefanu, koji je od strva Giglio udaljen 13 km. Ta ponuda je postala veoma popularna među turistima.

"Otok sada privlači mnogo više turista nego ranije. Nažalost, tragedije su turistima zanimljivije od drugih lijepih mjesta", rekla je 23-godišnja studentica Daniela, koja je sa svojim prijateljem Davidom čekala isplovljavanje.

Trajekt je prošao samo nekoliko metara od kruzera u kojem je bilo zaglavljeno 4.000 ljudi.

Vode u kojim je olupina su bile omiljeno mjesto za ronioce, a sada turisti fotografišu brod, a potom plivaju oko njega.

Gradonačelnik Giglija Sergio Ortelli, koji je pomagao putnicima nakon nesreće, rekao je da se broj turista povećao nakon tragedije.

"Concodia je postala dio naše okoline, ali ju je i pokvarila. Svaki put kad vidim brod osjetim tugu i bol. Ukoliko sve prođe po planu, olupina bi trebala biti uklonjena do proljeća sljedeće godine", rekao je Ortelli.

Istraga o tragediji se nastavlja. Istražitelji pokušavaju saznati zašto je brod plovio blizu obale pri velikoj brzini i zašto je evakuacija odgođena za više od sat vremena nakon nesreće. Suđenje neće početi do početka sljedeće godine.