Nakon ukidanja kućnog pritvora
0

Kapetan Costa Concodije žali zbog potonuća kruzera

Klix.ba
Francesco Schettino
Francesco Schettino
Kapetan talijanskog kruzera Costa Concordia, koji je potonuo u januaru i sa sobom odnio 30 života, izjavio je da mu je veoma žao zbog nesreće.

U intervjuu na Italijanskoj televiziji kapetan Francesco Schettino je rekao da konstantno razmišlja o žrtvama. Insistirao je da i drugi preuzmu dio krivice, jer je u trenucima nesreće brodom komandovao drugi oficir. Schettino je odbacio optužbe za ubistvo i uzrokovanje potonuća.

Kruzer Costa Concordia je udario u stijene u blizini otoka Giglio na obali Toskane. Talijanski sud je Schettinu ukinuo kućni pritvor, ali on ne smije napuštati svoj rodni kraj, koji se nalazi u blizini Napulja. Istraga o potonuću još uvijek traje.

"Kada se dogodi nesreća, ne treba se samo kompanija izviniti, nego i kapetan", rekao je Schettino za talijansku televiziju Canale 5.

BBC-ev dopisnik Alan Jhonson je iz Rima izvijestio da se Schettino činio napetim. On je rekao da sebe krivi jer je bio "ometen", ali je rekao da nije bio na mostu kada je brod udario u stijene.

"U jednom trenutku sam otišao na palubu broda i naredio da se brodom manuelno navigira, nisam je imao komandu, nego oficir.", rekao je kapetan Costa Concodrije.

Nakon nesreće su se pojavile spekulacije da je kapetan plovio preblizu otoka kako bi pokazao svoje vještine mladoj ženi koja je bila na mostu broda. Schettino je to demantovao, kao i spekulacije da se radi o njegovoj ljubavnici.

Kada su ga pitali o najmlađoj putnici, petogodišnjoj djevojčici koja je poginula, Schettino nije mogao odgovoriti.

U pismu koje je kapetan poslao talijanskim novinama La Corriere della Sera, naveo je da je spasio mnoge živote time što je nasukani brod doveo do plitkih voda.

U snimljenom telefonskom razgovoru nakon spasilačke operacije, šef lokalne luke Gregorio de Falco govori kapetanu da se vrati na brod i pomogne putnicima. Schettino je uhapšen nedugo nakon toga.