Svijet
26

Pronađene dvije crne kutije srušenog brazilskog aviona, utvrđuje se uzrok nesreće

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nakon avionske nesreće u Kolumbiji u kojoj je poginulo 75 osoba, tim istražitelja pronašao je dvije crne kutije. Šef Civilnog zrakoplovstva Uhriel Bedoya, koji je posjetio mjesto nesreće, potvrdio je da su pronađene obje crne kutije iz aviona.

Inače, avion je letio iz Bolivije, a srušio se kraj Medellina. Uzrok nesreće aviona LMI-2933 još se utvrđuje, a u opticaju su dvije teorije. Prema prvoj avionu je nestalo gorivo, a prema drugoj došlo je do kvara u elektronici.

U međuvremenu je saopćeno i da je avion proglasio uzbunu oko 22 sata uvečer po lokalnom vremenu i da je bio prijavljen mehanički kvar.

Mediji su objavili i detalje posljednjeg razgovora pilota s kontrolom leta.

Prema pisanju medija, piloti su se žalili na probleme s motorom, ali su pominjali i da im ponestaje goriva. Nakon što su kontaktirali kontrolu leta, odobreno im je vanredno slijetanje.

Brazilski mediji su prenijeli da je avion izgubio kontakt s kontrolom leta nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu, kao i da se srušio nekoliko momenata prije nego što je trebalo da sleti.

Avion je poletio iz Sao Paula u Brazilu, imao je jedno zaustavljanje u Santa Cruzu de la Sierra u istočnoj Boliviji, odakle se uputio ka Kolumbiji.

U avionu koji je letio ka drugom najvećem aerodromu u Kolumbiji su se nalazile 72 osobe i devetoro članova posade. U njemu su bili fudbaleri brazilskog prvoligaša Chapecoensea koji je trebao igrati prvu utakmicu finala takmičenja "Copa Sudamericana" u Medellinu protiv Atlético Nacionala 30. novembra.