Tenzije na vrhuncu
0

Milei kolumbijskog predsjednika nazvao teroristom i ubicom, stigla žestoka reakcija iz Kolumbije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kolumbija je naredila protjerivanje argentinskih diplomata nakon što je predsjednik Javier Milei nazvao svog kolumbijskog kolegu Gustava Petra "teroristom" i "ubicom".

"Komentari argentinskog predsjednika narušili su povjerenje naše nacije, osim što su povrijedili dostojanstvo predsjednika Petra, koji je demokratski izabran", saopćilo je kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

Ministarstvo nije dalo detaalja o tome koliko će diplomata biti zamoljeno da napusti Kolumbiju, ali je reklo da će protjerivanje biti saopćeno Argentini "diplomatskim kanalima".

Milei je to izjavila u nedavnom intervjuu za CNN koji još nije u potpunosti emitiran.

"Gospodine Petro, pa, ne možete puno očekivati ​​od nekoga tko je bio teroristički ubica, komunist", rekao je Milei u intervjuu.

Petro je ranije pozvao međunarodnu zajednicu da prekine diplomatske odnose s Izraelom ukoliko ne ispuni obaveze iz rezolucije o prekidu vatre.

Vatrena retorika

Argentinski lider dospio je na naslovnice svojom vatrenom retorikom otkako je preuzeo dužnost u decembru.

U siječnju je Kolumbija opozvala svog izaslanika iz Argentine nakon što je Milei nazvao Petra "ubojitim komunistom koji potapa Kolumbiju".

"Ovo nije prvi put da je gospodin Milei uvrijedio kolumbijskog predsjednika,i i historijske bratske odnose između Kolumbije i Argentine", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Bogoti.

Petro je prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije. Bivši je pripadnik davno demobiliziranog gerilskog pokreta M-19.