Ogorčeni građani
38

Pola miliona Argentinaca ustalo protiv Mileia: Nezadovoljstvo na vrhuncu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stotine hiljada ljudi demonstriralo je u Argentini protiv mjera štednje vlade desnog populističkog predsjednika Javiera Mileha i za "odbranu besplatnih javnih univerzitetima".

U jednom od najvećih protuvladinih demonstracija otkako je Milei prošlog prosinca u središtu Buenos Airesa učestvovalo je oko pola miliona ljudi, uključujući učenike, roditelje, učitelje, uposlenike univerziteta, ali i sinsikate te predstavnike opozicionih stranaka. Demonstranti su zatim otišli do rezidencije predsjednika.

Protesti su održani i u drugim gradovima.

Protesti su sazvani nakon što je vlada odlučila srezati budžet javnih univerziteta za 71 posto za akademsku godinu 2024., uprkos inflaciji koja je u posljednjih dvanaest mjeseci dosegnula 288 posto.

Ako se sredstva ne povećaju, na primjer, prestižni Univerzitet u Buenos Airesu (UBA) od sredine godine ne bi moglo isplaćivati ​​svoje zaposlenike, izvijestio je list La Nación.

Neki su fakulteti već proveli hitne mjere za smanjenje troškova, uključujući ograničavanje rasvjete u zajedničkim prostorijama, korištenje liftova i smanjenje radnog vremena biblioteka. Agencija AP podsjetila je da je na UBA studiralo pet dobitnika Nobelove nagrade i 17 predsjednika.

Smanjenje finansiranja sveučilišta dio je "šok terapije" koju je Milei najavio kada je stupio na dužnost i želi inflaciju staviti pod kontrolu.

Obrazovni sistem u Argentini smatra se jednim od najboljih u Latinskoj Americi. Studiranje na tamošnjim državnim univerzitetima besplatno je čak i za strance, a u ovu južnoameričku zemlju dolaze studirati i mnogi mladi iz drugih zemalja.

U objavi na X mreži objavljenoj tokom vikenda, Milei je doveo u pitanje trošenje sredstava javnih univerziteta, rekavši da se ona koriste "za sumnjive poslove i indoktrinaciju". U ponedjeljak je njegov glasnogovornik Manuel Adorni rekao da je sistem javnog obrazovanja u zemlji desetljećima u padu i da broj diplomiranih studenata opada.