Svijet
130

Pet od šest Amerikanaca ne zna naći Ukrajinu na karti

Anadolija
Mapa na kojoj su označena mjesta gdje Amerikanci misle da se nalazi Ukrajina
Mapa na kojoj su označena mjesta gdje Amerikanci misle da se nalazi Ukrajina
Istraživanje koje je provela organizacija Survey Sampling International pokazalo je kako tek svaki šesti Amerikanac zna pronaći Ukrajinu na karti. 

U anketi je učestvovalo 2.066 državljana SAD-a koji su odgovarali na pitanje kakvu reakciju američke vlade žele vidjeti u Ukrajini te gdje se ta zemlja nalazi, objavio je "The Washington Post".

(Ne)poznavanje geografije imalo je direktnu vezu s odgovorima o učešću američkih snaga u ukrajinskoj krizi. Što su njihovi pokušaji da lociraju Ukrajinu na mapi svijeta bili lošiji, to je njihova želja da SAD vojno interveniše bila veća.

Tek je svaki šesti učesnik ankete (blizu 16 procenata) tačno locirao Ukrajinu, pokazujući na neko mjesto unutar njenih granica. Većina Amerikanaca koji su učestvovali u istraživanju smatrala je da se Ukrajina nalazi negdje u Evropi ili Aziji.

U prosjeku, ispitanici su griješili za 2.800 kilometara, smještajući Ukrajinu na područje između Portugala na zapadu, Sudana na jugu, Kazahstana na istoku i Finske na sjeveru.

Ranije istraživanje je pokazalo da (ne)poznavanje informacija utječe na stav Amerikanaca o tome na koji način žele da njihova vlada vodi vanjsku politiku.