Milionska prevara
8

Zbog ilegalne kupovine državne zemlje ukrajinskom ministru poljoprivede određen pritvor

F. H.
Mykola Solskyi
Mykola Solskyi
Visoki antikorupcijski sud Ukrajine (HACC) izrekao je preventivnu mjeru pritvora ministru poljoprivrede Mikoli Solskom. Sutkinja HACC-a uvažila je prijedlog Specijalnog antikorupcijskog tužiteljstva i Solskyiju odredila preventivnu mjeru u obliku pritvora u trajanju od 60 dana.

Kao alternativu pritvoru, sud je odredio jamčevinu od 75,7 miliona grivni (oko 1,9 miliona američkih dolara).

Tokom saslušanja u četvrtak, tužitelj je prvobitno zatražio od suda da Solskyiju odredi zabranu prije suđenja u obliku pritvora uz alternativnu jamčevinu od 200 miliona grivni (5 miliona američkih dolara). Tužiteljstvo je inzistiralo na pritvoru uz obrazloženje 1) da postoji opasnost od ometanja istrage; 2) postoji opasnost od utjecaja na svjedoke; i 3) postoji opasnost od skrivanja od istrage.

Po mišljenju tužitelja, težina djela je razlog za ograničenje slobode osobe optužene za takvo djelo. Osim toga, tužitelj apelira na činjenicu da je Solskyi više puta prelazio granicu tokom vanrednog stanja. Kako je kasnije pojasnio njegov advokat, svi granični prijelazi bili su zbog radnog putovanja, a jedan zbog službeno dogovorenog dopusta.

Advokat Solskog je istakao da tužiteljstvo nije obrazložilo zašto se ne može primijeniti druga vrsta preventivne mjere kako bi se spriječili navedeni rizici.

Dana 25. aprila Mykola Solskyi, ministar poljoprivrede, podnio je ostavku. Osumnjičen je za nezakonite transakcije sa zemljištem u vrijednosti od 500 miliona grivni (12,5 miliona američkih dolara).

Solskyi je također bivši šef Odbora za poljoprivredu Verkhovna Rade, a uhvaćen je u posjedu državnog zemljišta vrijednog 291 milion grivni (7,3 miliona američkih dolara) i pokušaju otimanja zemljišta vrijednog još 190 miliona grivni (4,8 miliona američkih dolara).

Osim Solskyija, obavijest o sumnji dobio je i njegov zamjenik Markiian Dmytrasevych, koji je trenutno na radnom putu u inozemstvu u vezi s pregovorima Ukrajine o pristupanju EU u sklopu poljoprivrednog bloka.

Izvor Ekonomske Pravde koji je blizak Solskyiju primijetio je da je Solskyi osumnjičen za epizode 2017.-2018., kada se bavio advokaturom..

Solskyi je komentirao objavu sumnje Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije Ukrajine i potvrdio da se slučaj protiv njega odnosi na razdoblje 2017.-2018.