Svijet
0

Peretz poriče da su izraelski avioni pucali na njemački brod

FENA
Izraelski ministar odbrane Amir Peretz u telefonskom razgovoru s njemačkim kolegom Franzom Josephom Jungom porekao je izvještaje da su dva izraelska borbena aviona otvorila vatru na njemački brod kraj libanske obale Sredozemnog mora.

Glasnogovornik izraelske armije (IDF) objavio je saopćanje nedvosmisleno naglasivši da "suprotno izvještajima, IDF nije otvorio vatru na njemački ratni brod".

Ranije je njemačko Ministarstvo odbrane izvijestilo da istražuje incident u kome su dva izraelska borbena aviona navodno otvorila vatru i aktivirala infracrvene zrake kraj njemačkog ratnog broda koji je patrolirao libanskom obalom, u sklopu mirovne misije UN-a.

Glasnogovornik tog ministarstva rekao je da su dva aviona tipa F-16 dvaput otvorila vatru i pustila zrake, što je mjera odbrane protiv projektila, ali nije idenktifikovao njemački bord.

Njemačka mornarica patrolira libanskom obalom kako bi spriječila krijumčarenje oružja u sklopu mirovnih snaga UN-a u Libanu - UNIFIL, s ciljem da čuva osjetljivi prekid vatre kojim je okončan jednomjesečni sukob između izraelske vojske i gerilaca Hezbolaha.

Nemački dnevnik Tagesspiegel je u srijedu danas objavio, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane, da je parlamentarnom odboru rečeno da su dva izraelska borbena aviona nisko letjela nad njemačkim brodom i dva puta otvorila vatru, uz aktiviranje infracrvenih zraka. Peretz je u razgovoru s Jungom naglasio da Izrael nema razloga da napada njemačke snage i da želi da pojača saradnju sa snagama UNIFIL-a.