Grafički prikaz
20

Aviokompanije koje imaju najviše avionskih nesreća: Zapravo su rijetka pojava

L. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Avioindustrija je ključna za kretanje ljudi i robe širom svijeta, no ipak postoje nesreće koje imaju tendenciju da ostave veliki utjecaj na kolektivnu psihu.

Koristeći istraživanje koje je objavio Executive Flyers 19. septembra 2023. godine, Visual Capitalist je rangirao globalne aviokompanije na osnovu broja njihovih avionskih nesreća.

Globalne aviokompanije koje su imale najviše nesreća su Air France i American Airlines koje su jednake za većinu avionskih nesreća, njih 11.

Screenshot: Visual Capitalist
Screenshot: Visual Capitalist

China Airlines i Korean Air imaju po devet nesreća, a slijedi ih Pakistan International Airlines sa osam nesreća.

Iako mnoge avionske nesreće ne dovode do smrtnih slučajeva, izdvojeno je nekoliko primjera koji su bili posebno smrtonosni:

  • Air France: U junu 2009. godine, let 477 se srušio u Atlantski okean usmrtivši svih 228 putnika;
  • Air China: U maju 2002. godine, let 611 se raspao u zraku zbog kvarova na popravci, ubivši svih 225 putnika;
  • United Airlines: U septembru 1965. godine, let 389 se srušio pri slijetanju u Salt Lake City, ubivši 43 od 91 putnika;
  • Thai Airlines: Avgusta 1987. godine, let 365 srušio se u blizini Puketa, pri čemu su poginula sva 83 putnika.

Postavlja se, stoga, pitanje koliko je bezbjedno putovanje avionom. Korisno je zapamtiti da su aviokompanije pretrpjele vrlo mali broj nesreća kroz historiju. S obzirom na desetine miliona letova godišnje, velike nesreće su zapravo izuzetno rijetke.

"Ako letite jednim letom dnevno, u prosjeku biste morali letjeti svaki dan 55.000 godina prije nego što budete uključeni u fatalnu nesreću", objasnio je Arnold Barnett, profesor nauke statistike na MIT Sloan School of Management.

Prema The Wall Street Journalu, SAD su prošle skoro 15 godina bez veće nesreće komercijalne aviokompanije, uprkos više od 100 miliona letova i 10 milijardi putnika od tada.