Financial Times
0

Odnosi Bruxellesa i Washingtona 2009.

FENA
Njemački ambasador u Londonu, na odlasku, Wolfgang Ischinger, u autorskom tekstu u Financial Timesu posvećenom američko-evropskim odnosima nakon smjene u Bijeloj kući, primjećuje kako Evropa pažljivo prati bitku za stranačku nominaciju u SAD-u skoro kao da Evropljani imaju pravo glasa.

Nažalost, nastavlja nekadašnji izaslanik EU-a u posredničkoj trojki za Kosovo, taj interes je jednosmjeran - Evropa i Evropska unija rijetko su tema debata i govora potencijalnih predsjedničkih kandidata u Americi, iako bi 2009. godina mogla biti od ključnog značaja za transatlantske odnose.

Ne samo da će Amerika imati novog predsjednika, već će i Evropsko vijeće, u skladu s Lisabonskim ugovorom, dobiti svoga prvog predsjednika, koji će biti vodeći sagovornik Washingtona s ove strane Atlantika.

Odnos s Amerikom neophodno je graditi u duhu partnerstva i Evropa na tome planu može poduzeti nekoliko važnih koraka.

Može učiniti više kako bi podijelila globalno vojno breme, prije svega u Afganistanu, može značajno doprinijeti rješavanju sukoba na Bliskom istoku i s Washingtonom definirati zajednički stav u vezi s pitanjima o budućnosti NATO-a, o Rusiji, Iranu i Siriji te globalnom zatopljenju.

Usto, Zapad mora vratiti svoj moralni kredibilitet kako bi se mogao uhvatiti ukoštac s radikalnim islamizmom i terorizmom. Nakon Guantanama i slučajeva mučenja to je jedino moguće ako Zapad nedvosmisleno potvrdi svoju odlučnost da se drži međunarodnog prava.

Ako Evropska unija iznese svoje stavove na način koji će sljedeća američka administracija doživjeti kao dobronamjeran, prijateljski, jasan i odlučan, u januaru bi mogao nastupiti novi i bolji period u transatlantskim odnosima.

Evropi se pruža historijska prilika koju bi trebalo da iskoristi prije nego što bude prekasno, ističe Wolfgang Ischinger u Financial Timesu.