U Bijeloj kući
79

Ajni Jusić nagradu za hrabrost uručila prva dama SAD-a: Naša država može biti lider, pozitivne promjene su moguće

L. S.
Ajna Jusić sa prvom damom SAD-a i američkim sekretarom Blinkenom
Ajna Jusić sa prvom damom SAD-a i američkim sekretarom Blinkenom
Ajna Jusić, predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata", jedna je od 12 ovogodišnjih dobitnica nagrade IWOC - International Women of Courage.

Svečana ceremonija dodjele nagrade održana je u Bijeloj kući u Washingtonu, a domaćini su bili državni sekretar Antony Blinken i prva dama Jill Biden, koji su uručili dobitnicama nagrade.

Prethodnih 18 godina, nagrada IWOC državnog sekretara dodjeljuje se ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zagovaranju mira, pravde, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i jednakosti, te osnaživanju žena i djevojčica u svim njihovim različitostima, često uz veliki osobni rizik i žrtvu.

Za portal Klix.ba Jusić je podijelila svoje utiske s ceremonije poručivši da se ponos i sreća ne mogu opisati.

"Sretna sam što smo dobili priliku kao država i što sam lično dobila priliku da predstavljam BiH u nekom ljepšem svjetlu i da pokažemo da su pozitivne promjene moguće u našoj državi, ali isto tako da naša država može biti lider u određenim temama u cijelom cvijetu, a trenutno i jesmo lideri kada su u pitanju djeca rođena zbog rata s obzirom da smo prva država koja je ovu kategoriju definisala kao civilne žrtve rata i time smo napravili historijski presedan i iskorak", naznačila je ona.

Istaknula je kako joj je drago što na ovaj način postavlja primje i šalje motivaciju za drugu djecu rođenu zbog rata u BiH da se pridruže udruženju i da zajedno s njom vode borbu te da znaju da nisu sami.

"Naravno nijedno dijete ne mora nužno javno govoriti o svojoj priči ali mislim da je bitan osjećaj zajedništva koji imamo u našem udruženju. Želim da vjerujem da će ova nagrada i prilika poslati poruku i drugoj djeci rođenoj zbog rata iz drugih konfliktnih i postkonfliknih zemalja da se okupe i da nastave svoju borbu i da koračaju putem pravne i društene prepoznatljivosti kao što smo mi u BiH", podijelila je Jusić.

Kaže da je nevjerovatno boraviti u Bijeloj kući.

"Svjesna sam okolnosti i značaja Bijele kuće i koliko političke moći ima u jednoj takvoj kući. Imala sam tremu ali bila sam i sretna i ponosna što nas je zajednički rad naših članova udruženja doveo na ovo mjesto i što sam u ovom slučaju ja imala tu čast da danas predstavim i da donesem kući jednu ovako bitnu nagradu", zaključila je.

Nakon ceremonije IWOC, dobitnice će sudjelovati u programu International Visitors Leadership Program (IVLP) i dodatnim programima u Los Angelesu, tokom kojih će raditi s američkim kolegama na strategijama i idejama za osnaživanje žena i djevojčica širom svijeta.

Od marta 2007. godine, Ministarstvo vanjskih poslova SAD dodijelilo je ovu nagradu za više od 190 žena iz 90 zemalja.