Dugi sušni periodi
13

Proizvodnja vina dostigla historijski minimum zbog nepovoljnih vremenskih uslova

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Globalna proizvodnja vina dostigla je historijski minimum u 2023. godini, a za to bi mogle biti krive klimatske promjene.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu kaže da je proizvodnja vina dostigla najniži nivo od 1962. godine. Ova organizacija ima 50 država članica.

Stručnjaci kažu da su vremenski uslovi koji su doveli do suša i požara uzrokovali trend pada proizvodnje.

Iako klimatske promjene nisu u potpunosti krive, navodi se da su vremenski uslovi najveći izazov s kojim se ova industrija suočava. Vinova loza se često uzgaja u područjima širom svijeta koja su snažno pogođena klimatskim promjenama.

U EU je proizvodnja vina opala za 10 posto u 2023. godini. U nekim zemljama je kišno proljeće je izazvalo poplave, štete i gubitke u vinogradima. Drugi, posebno oni u južnoj Evropi, suočili su se sa dugim periodima suše.

Najveći pad proizvodnje, od 23 posto, zabilježen je u Italiji. Njemačka je zabilježila pad od 3,8 posto, Mađarska 2,1 posto, a Austrija 6,5 posto.

Pad proizvodnje dolazi uporedo s vijestima da je potrošnja vina na najnižem nivou od 1996. godine, što se jednim dijelom pripisuje rastu cijena zbog inflacije.