Svijet
0

Muslimani u Francuskoj od predsjednika traže da ih zaštiti od islamofobije

Klix.ba
Kamel Kabtane pred okupljenim vjernicima (Foto: AFP)
Kamel Kabtane pred okupljenim vjernicima (Foto: AFP)
Francuski muslimanski vođa je osudio "klimu islamofobije" u Francuskoj nakon što je vojnik uhapšen zbog planiranja terorističkog napada na džamiju.

Navodeći da su rasistički napadi porasli za 60 posto u posljednje vrijeme, on je optužio Vladu Francuske za neaktivnost. Imam džamije u predgrađu Lyona Kamel Kabtane obratio se skupu od više od 100 vjernika koji su se okupili ispred džamije El Forkane. On je istakao da je hapšenje 23-godišnjeg vojnika, koji je odveden u pritvor pod sumnjom da je planirao teroristički napad na džamiju, dokaz francuskog neprijateljstva prema muslimanima, prenosi Russia Today.

Vojnik je uhapšen prošle srijede zbog posjedovanja oružja kojim je planirao napasti džamiju. Kabtane tvrdi da je njegovo prisustvo u vojsci dokaz da su francuske institucije zaražene ekstremnom desnicom. "Muslimani su u strahu i ne smiju pustiti svoje pokrivene žene van iz kuća", kazao je Kabtane. On je pozvao predsjednika Francoisa Hollandea da poduzme ozbiljne mjere protiv islamofobije.

Iz francuske desničarske stranke, Narodne fronte, istakli su kako imamove riječi nemaju smisla te kako su Francuzi gostoljubiv i otvoren narod. U Francuskoj inače živi više od pet miliona muslimana, a istraživanja su pokazala da su napadi na džamije i muslimane u značajnom porastu u posljednje dvije godine.

Francuska je usvojila zakon 2011. godine kojim je zabranjeno nošenje vela preko lica u javnosti, nikaba i burke ako pokriva lice, što je izazvalo ogorčenje među muslimanima u toj zemlji.