Napad na ustavni poredak
139

Francuska zabrinuta zbog zakona iz RS-a: Pozvali bh. političare da se ujedine i vrate na put reformi

I. Sa.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 19. aprila, a posebno nacrta izbornog zakona RS-a, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove,

U saopćenju za javnost naglašeno je kako Francuska poziva vlasti u RS-u da okončaju ovakve i slične inicijative.

"Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ona poziva vlasti Republike Srpske da okončaju ove inicijative. Francuska poziva entitet Republiku Srpsku da također povuče svoj Nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja", poručeno je.

Pozvali su i sve bh. političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini.

"Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće EU prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana", zaključeno je u saopćenju.