Ubistvo u Dubaiju
0

London pozvao izraelskog ambasadora zbog lažnih pasoša

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska vlada pozvala je izraelskog ambasadora Rona Prosora radi razgovora o pitanju lažnih britanskih pasoša koje su nosile navodne ubice vojnog lidera Hamasa u Dubaiju.

Britanski premijer Gordon Brown također je naredio pokretanje istrage o pasošima, na kojima su imena šest Izraelaca porijeklom iz Velike Britanije ali ne i fotografije.

Policija Dubaija vjeruje da je 11 agenata "sa evropskim pasošima" izvršilo ubistvo palestinskog militanta Mahmouda al-Mabhouha u njegovoj hotelskoj  sobi 20. januara. 

Hamas za ubistvo okrivljuje Izrael, što Tel Aviv negira tvrdnjama da ne postoje dokazi  koji povezuju obavještajnu službu Mossad sa Mabhouhovom likvidacijom. 

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman odbio je da objavi i zvanični demanti za umiješanost u ubistvo što je u skladu sa "politikom dvosmislenosti" u oblasti bezbjednosti. 

"Nema razloga da mislimo da je izraelski Mosad a ne neka druga obavještajna agencija ili zemlja umiješana u ubistvo," rekao je Lieberman.

Policija Dubaija izrazila je uvjerenje da je 11 agenata sa evropskim pasošima likvidiralo  lidera Hamasa Mahmouda al-Mabhouha. Saopšteno je da je utvrđeno da je lažno šest britanskih i tri irska pasoša. Preostala dva osumnjičena koristili su francuski i njemački pasoš.
Utvrđeno je da najmanje četiri muškarca iz Izraela imaju ista imena i prezimena kao i osumnjičeni, ali svi negiraju učešće u ubistvu.

Imenovani Britanci su Melvyn Adam Mildiner, Paul John Keeley, James Leonard Clarke, Stephen Daniel Hodes, Michael Lawrence Barney i Jonathan Lewis Graham.

Francusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da nije "u mogućnosti da potvrdi nacionalnost navedene osobe".

Njemački zvaničnici tvrde da je broj pasoša nepotpun ili pogrešan.

Prema pojedinim izvještajima, on je boravio u Dubaiju radi kupovine naoružanja za palestinski islamistički pokret Hamas, koji optužuje Izrael za njegovo ubistvo.