Iako rat još traje
39

Reparacije žrtvama ratnog silovanja u Ukrajini će biti isplaćene u narednim sedmicama

A. Ku.
Olena Zelenska: Korak ka uspostavljanju pravde (Foto: EPA-EFE)
Olena Zelenska: Korak ka uspostavljanju pravde (Foto: EPA-EFE)
U narednih nekoliko sedmica trebale bi biti isplaćene odštete žrtvama ratnog silovanja u Ukrajini.

"Reparacije žrtvama teških kršenja ljudskih prava, uključujući žrtve seksualnog nasilja povezanog sa sukobom, nisu samo ekonomska podrška. To je važan korak ka uspostavljanju pravde. I ova pravda je potrebna ne samo u Ukrajini. Pravda za ukrajinske žrtve nasilja sada je ogledalo za sam svijet", rekla je prva dama Ukrajine Olena Zelnska.

Prema izvještaju koji je napravio Global Survivors Fund ovo će biti prvi put da su preživjelima dodijeljene reparacija tokom aktivnog sukoba.

"Rehabilitacija i kompenzacija su element reparacija, ali ono što preživjeli smatraju veoma važnim je priznanje", rekla je Esther Dingemans, direktorica fonda koji su 2019. godine pokrenuli dobitnici Nobelove nagrade za mir Denis Mukwege i Nadia Murad kako bi pomogli preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Ukupan broj onih koji su pretrpjeli seksualno nasilje od ruskih vojnih snaga nije poznat, jer većina preživjelih ne prijavljuje zločine.

Global Survivors Fund procjenjuje da se radi o hiljadama.

Navodi se da su muškarci i dječaci također među žrtvama silovanja u Ukrajini, a desetine slučajeva seksualnog nasilja su istraženi u mjesecima nakon invazije.