Oglasio se sindikat
273

Sarajevska policija o inicijativi Arijane Memić: Puna nam usta Evrope, a prijedlozi robovlasnički

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Viktor Ćatić odgovorio je zastupnici u Skupštini KS Arijani Memić koja je podnijela inicijativu da se policijskim službenicima zabrani posjeta ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena.
On je na početku istakao da se prije svega obraća kao čovjek te da čitajući podnesenu inicijativu nije mogao dokučiti realno obrazloženje i razlog njenog podnošenja.

"Ovim putem Vas moram informisati da policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a prevoshodno članovi ovog Sindikata, pa onda i svi ostali uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo nisu stoka, niti su pod mjerama zabrane u toku radnog vremena. To nećemo dozvoliti, niti ćemo dozvoliti da namećete getoizacijske odluke kada je u pitanju konzumiranje ili ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih prava. Puna nam usta Evrope, a prijedlozi i inicijative robovlasnički", kaže Ćatić.

Osvrnuo se na korištenje pauze i spomenuo slučajeve kada je policajac udaljen od matične organizacione jedinice.

"Ako smatrate da je uredu da policijski službenik koji je udaljen od matične organizacione jedinice i po dvadeset kilometara i više mora u istoj koristiti pauzu i kada nije u mogućnosti za obrok ili da mu se omogući radnička menza iz socijalističkog sistema ili da poslije posla ne smije svratiti i kupiti sebi i porodicu namirnice ili pristojan obrok, onda ste u grdnom problemu sami sa sobom. Policijski službenici će u toku radnog vremena i dalje, koristiti pauzu u skladu sa Zakonom i na dozvoljen način", istakao je Ćatić.

Kaže i da se niko neće uplitati u rad policijskih službenika i u način korištenja pauze.

"Dosta je više bahaćenja bilo čijeg, pa i Vašeg kada je u pitanju profesionalan odnos spram policijske službe, pored svih problema sa kojima se suočavamo", kaže Ćatić.

Dodaje da od zastupnika očekuje borbu za bolje sutra svih građana i predlaganje propisa koji će sigurnosnu situaciju u našem kantonu podići na veći nivo.

"Toplo Vam preporučujem da se upoznate sa osnovnim policijskim propisima kojima je regulisan rad policijskog organa i policijskih službenika u istom, prije nego što se ubuduće počnete pozivati na iste. Ono na što se Vi pozivate, većim dijelom Zakon ne poznaje", kaže Ćatić.

Dodaje da je zbog birokratskih procedura kojim politika uveliko kumuje policija u Kantonu Sarajevo i dalje gola i bosa.

"Iako ste u dojučerašnjem klubu stranke čije je predstavnik naš ministar zastupali interese kupovine helikoptera koji će građane Kantona Sarajevo sa svim dadžbinama i dosadašnjim utrošenim sredstvima koštati skoro 60 miliona konvertibilnih maraka. Nadao sam se da ćete nešto konkretno predložiti po pitanju nedostajućih 40 posto uposlenika u MUP-u Kantona Sarajevo, te očitog problema i u narednom periodu gdje će se procenat onih koji fale samo povećavati" naveo je, između ostalog, u nastavku.

Istakao je da je zbog većine zastupnika u Skupštini KS i članova Vlade KS policijski rad obesmišljen te su policijski službenici dovedeni na rub margine objektivnog izvršavanja službenih zadataka.

"Pitanja je milion ali neka je Vama uvažena zastupnice bitan policajac i policijski posao i kako i na koji način će se koristiti pauza. Kao što sam sve prethodno rekao, od Vas ali i ostalih zastupnika očekujem da se uhvatite u koštac sa objektivnim problemima sa kojim se suočava Kanton Sarajevo po pitanju sigurnosti i pružite punu podršku u zakonitom radu policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u MUP-u Kantona Sarajevo. Međutim, ako ste ostali na razini, da Vam inicijative, kao onomad, budu zasnovane sa pitanjima i prijedlozima koliko u određenoj mjesnoj zajednici je postavljeno kontejnera za odvoz smeća na određenom lokalitetu i da li je to dovoljan broj u odnosu na potrebe, onda me ni ne čude inicijative poput ove u kojoj tražite da policijski službenici se hrane u nepostojećim menzama, da im se dijele vaučeri kao sedamdesetih godina prošlog vijeka za ulje i šećer i da se na taj način osigura kvalitetan i zdrav obrok", zaključuje Ćatić.