Znate li o kome je riječ?
132

Samo tri osobe na svijetu mogu putovati bez pasoša

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada putujete u drugu zemlju, jedna od najvažnijih stvari koje morate ponijeti je pasoš, barem za većinu ljudi na svijetu.

No, jeste li znali da postoje tri osobe na koje se to pravilo ne odnosi, odnosno nije im potreban pasoš za putovanje bilo gdje u svijetu.

U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Charles III., japanski car Naruhito i carica Masako. Prije kralja Charlesa III. tu je privilegiju imala kraljica Elizabeta II., koju je Charles naslijedio na prijestolju nakon što je najdugovječnija britanska kraljica preminula 8. septembra 2022. godine.

Dakle, ta se iznimka odnosi samo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva, ne i na ostale članove kraljevske porodice.

To vrijedi i za suprugu kralja Charlesa, kraljicu Camillu, koja je dužna sa sobom imati diplomatski pasoš. Što se tiče Japana, tamošnje ministarstvo 10. maja 1971., kako piše CNBC TV18, izdalo je dokument u kojem se navodi da bi bilo krajnje neprikladno izdati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se također dodaje da će biti krajnje neprikladno da se car podvrgne imigracijskim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Također, takvo pravo vrijedi samo za cara i caricu, dok se za ostale članove carske porodice, uključujući prijestolonasljednika i princezu, izdaju diplomatski pasoši.

Kada dolaze u bilo koju zemlju, car i carica Japana dužni su samo predočiti dokument tamošnjeg ministarstva, koje unaprijed obavještava zemlju o njihovu dolasku. U slučaju kralja Charlesa III., ta je dužnost povjerena njegovu osobnom tajniku Siru Cliveu Aldertonu, koji je jedan od najpouzdanijih i najomiljenijih savjetnika kralja i kraljice Camille od 2006., godinu dana nakon što su se vjenčali.

Inače, krajem prošle godine objavljen je novi izvještaj najmoćnijih pasoša za 2023. godinu (The Henley Passport Index).

Prema novim podacima, Ujedinjeni Arapski Emirati su na vrhu liste. Građani bez vize mogu posjetiti 180 zemalja. Drugo mjesto dijele Njemačka, Italija, Španija, Francuska i Nizozemska (178).

Iza njih su Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg, Švicarska i Švedska (177). Na četvrtom mjestu su Danska, Irska, Belgija, Portugal, Poljska, Irska i Južna Koreja (176).

Bosna i Hercegovina je na 44. mjestu.