Rješavaju samo hitne slučajeve
0

Grčka: Sudije i ljekari štrajkuju zbog mjera štednje

FENA
Sudije i ljekari u državnim bolnicama u Grčkoj započeli su štrajk na neodređeno vrijeme zbog najavljenog smanjivanja plaća u okviru mjera štednje vlade, koje su glavni kamen spoticanja između sindikata i koalicione vlade u Atini.

Grčke sudije rješavat će u naredne dvije sedmice samo hitne slučajeve, što se odnosi i na ljekare u državnim bolnicama koji su stupili u štrajk na neodređeno vrijeme tokom koga će primati samo hitne pacijente.

Sudije protestuju u znak najavljenog smanjivanja plaća u okviru mjera štednje vlade, dok su ljekari stupili u štrajk i zbog najave da im ubuduće neće biti plaćen prekovremeni rad, prenosi AP.

Ljekari iz državnih zdravstvenih ustanova tako su se pridružili ljekarima privatnih bolnica koji su ranije ovog mjeseca stupili u štrajk, odbijajući da prime državne osiguranike ukoliko ne plate cijeli iznos za usluge dobijene u privatnim bolnicama.

Grčka vlada, formirana prije tri mjeseca, nastoji da sprovede paket mjera štednje, vrijedan 11,5 milijardi eura, koji je neophodan za odmrzavanje zajedničkih zajmova Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sindikati su ogorčeni zbog najavljenih smanjenja plaća i za 26. septembar najavili su organizovanje generalnog štrajka širom zemlje.