Ostaju da grade BiH
1.3k

Šansa za zdravstvo u Goraždu: Nakon specijalizacije mladi ljekari vratili se da rade u svom gradu

E. A.
(Foto: Klix.ba)
Tri mlada ljekara iz Goražda - Vildana Raščić, Edin Mujković i Semir Perla nedavno su položili specijalistički ispit, a svoj radni angažman nastavljaju u Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja u ovom gradu.

Dok je Semir specijalizirao urologiju, Vildana i Edin su novi specijalisti pedijatrije. Dobra vijest je i da je Kantonalna bolnica Goražde, kako bi osigurala bolje usluge pacijentima, dala stalni radni angažman doktorici sa višegodišnjim iskustvom Sonji Mitrašinović, specijalistkinji iz oblasti radiologije.

Na nedavnom prijemu kod kantonalnog ministra zdravstva Senada Čelja obećano je da će se nastaviti sa izdvajanjem sredstva za usavršavanje ljekarskog kadra neophodnog zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona.

"Velika je čast u samo nekoliko dana dobiti četiri doktora specijalista od kojih su tri školovale naše ustanove i oni su osjećali moralnu obavezu i želju da se vrate u svoj grad. Mi moramo raditi kontinuirano na profilisanju vlastitog kadra, a po potrebi i na angažmanu spoljnih saradnika u saradnji sa drugim ustanovama. Sigurno je da će naše zdravstvene ustanove angažmanom ovih specijalista usluge našim građanima pružati na većem nivou s ciljem vraćanja povjerenja građana u naš zdravstveni sistem", smatra ministar Čeljo.

Mladi ljekari ističu kako su imali ponuda da rade u zdravstvenim ustanovama van kantona, ali da je njihov povratak u Goražde bio neupitan. Doktorica Vildana Raščić priča da je kao djevojčica koja je odrastala u ratnom periodu maštala o tome da pomaže ljudima.

"Od tada je ljubav prema medicini. Sama specijalizacija iz pedijatrije je došla sticajem okolnosti, ali je postala moja velika ljubav, jer nema ljepšeg poziva niti ima ljepših i nevinijih bića od djece. Studiranje je bilo zahtjevno i dok su moji vršnjaci uživali i družili se ja sam se maksimalno posvetila učenju. Onda dolazi specijalizacija i novo odricanje.Tada sam imala formiranu porodicu koja je također podnijela veliku žrtvu. Razdvajanja, putovanja na relaciji Goražde - Sarajevo i sve ostalo. Cijela porodica trpi, ali su bili moja najveća podrška", priča dr. Raščić.

Ispit u najtežem periodu života

Polaganje specijalističkog ispita Vildani je došlo u najtežem životnom trenutku, nakon tragedije u kojoj je izgubila supruga Almira.

"Specijalistički ispit je došao u najtežem periodu mog života. Mislim da su svi upoznati sa tragedijom koja nam se nažalost dogodila. Ipak ja sam odlučila izdići se iznad svega i izaći na taj ispit. Prije svega uradila sam to radi svog supruga (op.a Almira Raščića) koji je bio moja najveća podrška i čija je ogromna želja bila da postanem specijalista pedijatrije. Tu su naravno i ostali članovi porodice, ali i naš grad i sugrađani. Oni zaslužuju to", smatra dr. Vildana Raščić.

Dr. Vildana Raščić se, poput svojih mladih kolega, pokazala se vrlo spretnom u vrijeme pandemije.

"Da budem iskrena mladi ljekari su istureni naprijed i bili su u dosta slučajeva prepušteni sami sebi. Zaista smo radili svim srcem. To je bilo ogromno iskustvo, ali i hrabrost, zbog čega se ne kajem. Znali smo raditi po 36 sati u komadu. Nadam se da su to vidjeli i znali oni koji trebaju i da to nisu zaboravili. Iskreno se nadam da će se zdravstveni sistem poboljšati u našem gradu. Dosta je mladih ljekara došlo. Naravno svaka čast i starijim, ali na mladima ostaje svijet. Što se tiče mojih ambicija velike su pa ako i pola od toga uspijem bit će dobro. Imala sam dosta ponuda koje i dalje stoje, ali sam se odlučila vratiti i pružiti mom rodnom gradu šansu. Mislim da to zaslužujemo svi mi Goraždani. Trenutno na pedijatrijskom odjelu radi doktorica koja je u penziji, a ja počinjem raditi 4.maja, tako da će bolnica ponovo ostati na jednom pedijatru. Nadam se da će biti raspisana nova specijalizacija iz pedijatrije. Mislim da menadžment može dosta da uraditi na tom planu, za neke stvari zaista ne treba puno sredstava samo treba volja i želja. Evo sada smo u Goraždu dobili troje mladih ljekara, nadam da će menadžment i politika to znati cijeniti i da nećemo morati otići i tražiti šansu na drugom mjestu. Zaista iz sveg srca želim da se ovaj grad pomakne sa mrtve tačke i da zaustavimo trend odlazaka" zaključuje dr. Vildana Raščić.

Šansa za bolje zdravstvo

Njen kolega, dr. Edin Mujković prije odlaska na specijalizaciju radio je u ambulantama porodične medicine, a s obzirom da je u Domu zdravlja u tom periodu radio samo jedan pedijatar angažovali su ga kao ispomoć u dječjem dispanzeru.

"Tu sam proveo godinu dana i zavolio pedijatriju, a potom dobio i specijalizaciju. Medicinski fakultet je veoma zahtjevan, znači mnogo učenja i odricanja, a kasnije slijedi specijalizacija koja traje uglavnom pet godina. Tada su ljekari već porodični ljudi i slijedi im odvajanje od porodice narednih pet godina. Kad se opredijeliš za medicinu cijeli život moraš učiti", kaže dr. Mujković.

I sam je prošao težak period pandemije kada je morao prekinuti specijalizaciju poput i drugih mladih kolega koji su povučeni u matične ustanove zbog obima posla.

"Smatram da smo se mi u Goraždu vrlo dobro nosili sa pandemijom. Imali smo covid ambulantu gdje su naši mladi ljekari i medicinski tehničari uvijek bili na visini zadatka. Osim toga direktor dr. Edin Čengić je formirao i dječiju Covid ambulantu koja je bila jedina u Federaciji BiH. To se pokazalo veoma efikasnim obzirom. Sjećam se da je bilo dana kada sam znao pregledati i do 120 djece za osam sati. Također, želim spomenuti i izolatorij koji je bio formiran u našoj Kantonalnoj bolnici u kojem su radili naši mladi ljekari i specijalizanti i uvijek bili na visini zadatka zajedno sa medicinskim osobljem", ispričao je dr. Mujković.

Ovaj mladi pedijatar se sa specijalizacije vratio prije 15 dana i trenutno je jedini pedijatar u Domu zdravlja u Goraždu, jer je kolegica otišla u penziju prije mjesec dana.

"Svjesni smo da je nemoguće da u dječjem dispanzeru radi samo jedan pedijatar. Trenutno je angažovana i pedijatrica koja je u penziji. Na specijalizaciji iz pedijatrije imamo još jednog kolegu kojeg očekujemo za neke četiri godine. Pedijatrija je jako lijep, ali i vrlo odgovoran poziv. Imao sam ponuda da ostanem da radim u Sarajevu, ali vjerujte da nikad nisam imao želju da tamo ostanem. Ja sam jako vezan za Goražde i moja želja je bila da se vratim u Goražde, osnujem porodicu i radim u mom rodnom gradu. Nigdje vam ne može biti ljepše nego kod svoje kuće", kaže dr. Mujković.

Smatra kako se uvijek može unaprijediti i poboljšati rad u dječjem dispanzeru za šta će se si založiti u budućnosti.

"Ono što je u medicini najbitnije je kadar, jer kad nemate kadra onda ne možete ništa. Očekujem od menadžmenta da osigura angažman dva pedijatra. Goražde je uvijek imalo svoje dobre ljekare i veliko je to što smo u deset dana dobili tri nova specijalista, dva pedijatra i urologa, a u skorijoj budućnosti će pristići još jedan anesteziolog, specijalista porodične medicine, pa poslije njih i ginekolog, radiolog, pulmolog. Također, naše ljekare imamo i na specijalizaciji iz fizijatrije, neuropsihijatrije, interne medicine. Mislim da ćemo u narednim godinama imati veliko kadrovsko pojačanje, a to govori o dobrom dugoročnom planiranju od strane menadžmenta. Istina je da mnogo naših mladih ljekara odlazi iz zemlje. To je porazno, ali svako ima pravo da ide tamo gdje misli da će mu biti bolje. Ja često imam običaj da kažem, možda će imati bolje plate na zapadu, ali nikad neće imati ovaj rahatluk kao što mi imamo u Bosni", zaključuje dr. Edin Mujković.