Najviše u UKC-u Tuzla
111

Više od 100 tuzlanskih ljekara je nezaposleno, ali u idućoj godini svi dobijaju priliku za rad

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Dok javne zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu napušta medicinski kadar, radni odnos do danas nije zasnovalo 106 ljekara koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih.

To će se promijeniti iduće godine, kada će radni angažman dobiti u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli ili lokalnim domovima zdravlja.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona zvanično je pokrenula proceduru zapošljavanja 106 ljekara, koliko ih se nalazi u evidenciji Službe za zapošljavanje TK. Priliku za radni angažman oni bi trebali dobiti tokom iduće godine u nekoj od javnih zdravstvenih ustanova u kantonu.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Tim povodom danas je odražan sastanak kojem su pored kantonalnog premijera Irfana Halilagića, prisustvovali i predstavnici resornih ministarstava, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, Službe za zapošljavanje TK te Kantonalne skupštine, odnosno podnosioci inicijative za zapošljavanje ljekara Lejla Vuković i Smajo Mandžić.

"Na evidenciji Službe za zapošljavanje TK imamo 106 ljekara, a oni će prema potrebama, biti raspoređeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla te 13 domova zdravlja", kazala je ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prema rasporedu, od njih ukupno 106, najviše ljekara će biti zaposleno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i to 53. Dom zdravlja u Banovićima dobija njih troje, a Čelić, Doboj Istok, Kladanj, Sapna i Teočak po jednog.

"Inicijativa dolazi u najbolji trenutak. Mnogo smo ulagali u Univerzitetski klinički centar Tuzla, očekujemo realizaciju svega što smo investirali. Ali, sve možemo dovesti na određen nivo kada su u pitanju sredstva za rad, ali ako nemamo ljekara sve pada u vodu. Zbog toga želimo sve nezaposlene ljekare uključiti u sistem i od njih graditi vrsne stručnjake, specijaliste u svim oblastima", naveo je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Po petero ljekara će biti zaposleno u domovima zdravlja u Gračanici i Lukavcu, a po četvero u Srebreniku i Gradačcu. Opća bolnica u Gračanici dobit će troje ljekara, a Zavod za javno zdravstvo TK jednog. Sedmero ljekara ide u Dom zdravlja u Živinicama, a trinaest će posao dobiti u Domu zdravlja u Tuzli.

"Inicijativa je uslijedila nakon razgovora s onima koji su željeli upisati Medicinski fakultet, ali i razgovora sa svršenim studentima, koji su se nalazaili na evidenciji nezaposlenih. Obratili su nam se, jer žele da ostanu u našem kantonu i Bosni i Hercegovini i tu steknu egzistenciju. Prije predlaganja incijative obavili smo razgovore sa nadležnim institucijama i krenuli s prijedlogom", navela je zastupnica u Skuptšini TK Lejla Vuković.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kako je istaknuto tokom sastanka, konkretni koraci vezano za zapošljavanje ljekara će biti realizirani tokom iduće godine.