Ugovor na određeno
53

Poznat način zapošljavanja tuzlanskih ljekara sa biroa, bruto plata će im biti do 3.200 KM

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK nalazi se 106 ljekara, od kojih je dvoje uspjelo naći zaposlenje. Svi ostali će početkom iduće godine dobiti posao u javnom zdravstvu, a od danas su poznati detalji angažmana. Riječ je o ugovoru na određeno vrijeme, uz bruto platu do 3.200 KM.
Ministri u Vladi Tuzlanskog kantona danas su razmatrali informaciju u vezi sa zapošljavanjem doktora medicine koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih. Vijest o zapošljavanju njih nešto više od 100 objavljena je prije nekoliko dana, a sada su poznati detalji.

"Tokom sjednice Vlade TK Služba za zapošljavanje TK skupa sa Ministarstvom zdravstva TK zadužena je za izvršenje analize, na čijem temelju će se obratiti federalnom zavodu za zapošljavanje, u vezi sa sufinansiranjem ovog projekta. Drugim zaključkom je obavezana Služba za zapošljavanje TK za pokretanje izrade programa čija bi realizacija počela početkom iduće godine", kazao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić.

Fadil Alić (Foto: A. K./Klix.ba)
Fadil Alić (Foto: A. K./Klix.ba)

Svi ljekari koji s koncem ove godine budu zatečeni na evidenciji nezaposlenih dobit će priliku za angažman u javnim zdravstvenim ustanovama u TK. Trenutno je riječ o njih 106, s tim da je dvoje uspjelo pronaći zaposlenje u međuvremenu.

"Ovaj program se odnosi na 2024. godinu, a ukoliko se efekti pokažu kao opravdani, njemu će biti određena konstanta. Odnosno, on će biti kontinuirano provođen. Zavod zdravstvenog osiguranja TK je zadužen za pripremu analize, mi znamo da su plate ljekara nešto veće u odnosu na druge radne pozicije i kalkulišemo bruto cifrom do tri hiljade i 200 KM po ljekaru", naveo je Alić.

Spomenuti iznos će biti pravilno raspoređen na institucije koje zajednički realiziraju program.

"Mi ćemo okvirno sa Službom za zapošljavanje TK izdvajati iznos od 700 KM, a da sve prati federalni zavod za zapošljavanje sa istim iznosom. Naknadni iznos od 1.400 KM bi bio popraćen kroz Zavod zdravstvenog osiguranja TK te povećanje boda prema našim javnim zdravstvenim ustanovama. To bi sve podnijelo 90 posto izdatka, dok preostalih deset posto bi išao na teret poslodavca, odnosno onih ustanova koje apliciraju", pojasnio je Alić.

Prema ranijem rasporedu, najviše ljekara će biti zaposleno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i to 53. Dom zdravlja u Banovićima dobija njih troje, a Čelić, Doboj Istok, Kladanj, Sapna i Teočak po jednog.

Po petero ljekara će biti zaposleno u domovima zdravlja u Gračanici i Lukavcu, a po četvero u Srebreniku i Gradačcu. Opća bolnica u Gračanici dobit će troje ljekara, a Zavod za javno zdravstvo TK jednog. Sedmero ljekara ide u Dom zdravlja u Živinicama, a trinaest će posao dobiti u Domu zdravlja u Tuzli.