Loši vremenski uslovi
59

Proizvodnja vina u EU najlošija je u posljednje 62 godine, a klimatske promjene su glavni krivac

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi izvještaj pokazuje da je proizvodnja vina u Evropi dostigla hitorijski minimum tokom 2023. godine, a stručnjaci krive klimatske promjene.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu (OIV) kaže da je proizvodnja vina pala na najniži nivo od 1962. godine. Ova organizacija broji 50 država članica.

Stručnjaci krive "ekstremne uslove životne sredine", uključujući suše i požare koji su utjecali na pad proizvodnje.

Iako klimatske promjene nisu u potpunosti krive, OIV kaže, uslovi uslijed ekstremnih vremenskih uslova su najveći izazov s kojim se industrija suočava. Vinova loza se često uzgaja u područjima širom svijeta koja su snažno pogođena klimatskim promjenama i nevjerovatno osjetljiva na njih.

U EU je proizvodnja vina opala za 10 posto u 2023. godini - druga najmanja zabilježena količina vina od početka stoljeća.

U nekim zemljama kišno proljeće je izazvalo plijesan, poplave, štete i gubitke u vinogradima. Drugi, posebno oni u južnoj Evropi, patili su od teške suše.

Italija je bila jedna od zemalja proizvođača vina koja je najviše patila s padom produktivnosti od 23 posto. Obilne padavine koje su uzrokovale plijesan u centralnim i južnim regijama, uz štete od poplava i grada, dovele su do najmanjeg obima proizvodnje od 1950. godine. U Njemačkoj, Mađarskoj, Španiji i Austriji također je pala proizvodnja vina, piše Euronews.