Izrađen glavni projekat
55

Rekonstrukcija zgrade SodaSo u Tuzli će koštati više od 10 miliona KM, radovi počinju do kraja godine

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Rekonstrukcija nekadašnje zgrade SodaSo u Tuzli, a koja je prešla u vlasništvo Vlade Tuzlanskog kantona bi trebala početi do kraja ove godine. Prema glavnom projektu koji je izrađen, svi radovi bi trebali koštati devet i po miliona KM, ali bez PDV-a.

Nekadašnja zgrada SodaSo zapaljena je u tuzlanskim masovnim demonstracijama 2014. godine i od tada predstavlja ruglo u naselju Slatina.

Objekat je zvanično prešao u vlasništvo Vlade Tuzlanskog kantona te su se stvorili uslovi za njenu rekonstrukciju. Nakon idejnog, izrađen je i glavni projekat, a koji je danas zvanično predat nadležnima.

"Na objektu će se vršiti nadogradnja i dogradnja. Predviđeni su određeni pripremi radovi koji će podrazumijevati rušenja aneksa objekta, odnosno dijela postojeće zgrade, a potom će se raditi dogradnja u šest metara dužine i širine, do etaže koja se proteže na 11 spratova. Time ćemo dobiti povećanje kapaciteta zgrade za okvirno 300 korisnika naših institucija", kazala je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prema glavnom projektu, predviđeno je uređenje ispred objekta, kao i formiranje parking prostora koji će biti smješten na poleđini zgrade. Najvećim dijelom novac će biti izdvojen za građevinsko-zanatske radove, a ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 9,5 miliona KM bez PDV-a.

"U narednom periodu će ministarstvo objaviti javnu nabavku za izbor izvođača, a težit ćemo da bude u pitanju jedan koji će raditi sve faze istovremeno. Ukoliko ne uspijemo u tome, krenut ćemo sa javnim nabavkama koje će se odvijati u fazama. Mi očekujemo početak radova u ovoj godini. Konačnu primopredaju rekonstruisanog objekta očekujemo za dvije godine, s obzirom da je plan da predviđeni rok za izvođenje radova bude 12 mjeseci", dodala je Ajšić.

U novoj zgradi je predviđeno da budu smješteni svi uredi vezani za Vladu TK, izuzev tri ministarstva koja se nalaze u svojim objektima

"Mi smo kod Razvojne banke ušli u kreditni aranžman i imamo rezervisana sredstva u iznosu od pet miliona KM, a ostatak novca ćemo morati obezbijediti putem nekih drugih izvora. Važno je istaknuti ekonomsku isplativost objekta jer Vlada TK iz budžeta svake godine izdvaja više od milion KM za razne zakupe naših institucija, ministarstva, urede, agencije i slično", kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Halilagić je danas otkrio i da postoji mogućnost da svoju zgradu dobije i Skupština Tuzlanskog kantona, koja bi se nalazila u neposrednoj blizini objekta SodaSo. Riječ je o građevini u kojoj je trenutno smješen Rudarsko geološko građevinski fakultet u Tuzli.