Situacija na ratištu
7

Rusija je tokom noći ispalila 34 projektila, napali energetske objekte u tri regiona Ukrajine

N. V.
Rusija je u noći s 26. na 27. april napala energetske objekte u oblastima Dnjepropetrovsk, Ivano-Frankvisk i Lavov. Oni su Ukrajinu napali s 34 projektila, različitih tipova

Rusi su izveli kombinovani napad tokom noći u kojem su koristili devet krstarećih raketa, devet vođenih vazdušnih projektila, dvije protivavionske vođene rakete S-300, dvije krstareće rakete "Iskander-K", četiri aerobalističke rakete Kinzhal iz aviona MIG-31K i osam krstarećih projektila Kalibr.

Ukrajinci su odgovorili na napad i uništili 21 cilj u zraku dok su preostali projektili pogodili dijelove Ukrajine. Kako su napadnuta energetska postrojenja, došlo je do oštećenja opreme, dalekovoda, zgrade, vodovoda i druge inženjerske komunikacije, a u jednom od objekata je povrijeđen šef smjene.

DTEK je saopštio da su napadnute četiri njihove termoelektrane. Prema preliminarnim informacijama, ima žrtava. Pružana im je sva neophodna pomoć. Kompanija je istakla da su od početka invazije u punom obimu termoelektrane DTEK bile pod vatrom više od 170 puta.

Posljedice napada se pak još razjašnjavaju, ali čini se kako su Rusi pogodili i metu u blizini jedne bolnice u Harkovu, u kojoj se u tom trenutku nalazilo hiljadu ljudi.