Svijet
0

Evropa strahuje od nestašica gasa

SRNA
Zemlje EU, kao što su Poljska i Grčka, zabrinute su zbog moguće nestašice gasa i ekonomskih posljedica ukoliko Rusija prekine isporuku ovog energenta Ukrajini.

Zemlje EU pokušale su u ponedjeljak, 3. marta, na hitnoj sjednici Grupe za koordinaciju isporuka gasa da procijene moguće nepredviđene situacije u slučaju prekida isporuke gasa nakon što sutra istekne rok Kijevu da plati Moskvi dug od dvije milijarde dolara.

Uprkos tenzijama u odnosima između Moskve i Kijeva, ruski gigant "Gazprom" do sada nije prekidao isporuke gasa Ukrajini, koja je strateški važna Moskvi jer predstavlja glavni tranzitni put gasa prema zemljama EU.

Međutim, posebno je zabrinuta Grčka.

"Prekid isporuke gasa za Grčku predstavlja najgori scenario", rekli su grčki eksperti u uvodu sastanka i dodali da se naredna isporuka očekuje 14. marta.

Na sastanku u ponedjeljak utvrđeno je da su zemlje EU većinom uredno snabdjevene, ali nije jasno koliko gasa mogu da vrate Ukrajini, kojoj je za domaće potrebe dnevno neophodno između 15 i 35 miliona kubnih metara.

Blaga zima znači uštedu od oko pet milijardi kubnih metara gasa u EU iznad nivoa za 2012. godinu i 10 milijardi više nego u 2013. godini.

To znači da je sedmodnevni prekid isporuke podnošljiv, ali trosedmični, posebno ako zima bude hladnija, dovest će do nestašice i povećanja cijena.

Evropska komisija zatražila je od učesnika sastanka 3. marta da iznesu precizno koliko gasa zemlje članice EU mogu da daju Ukrajini i onim članicama koje najviše zavise od Rusije.

Rumunija je rekla da u slučaju pada temperature ne može da pomogne susjednoj Bugarskoj, koja se skoro isključivo oslanja na ruski gas.

Poljska, koja se graniči sa Ukrajinom, saopštila je da može da uveze količine koje nedostaju preko Bjelorusije, a ne Ukrajine, ali je za to potrebna dozvola "Gazproma".

Zajedno sa Mađarskom i Austrijom Poljska bi mogla da pomogne susjedima.

Mogućnost Slovačke da pomogne Ukrajini zavisi od obratne gasovodne veze, čiji je rad dogovoren, kako je saopštila Komisija, ali još nije potpisan zbog situacije u Ukrajini.

Izvor navodi da je potrebno šest mjeseci da gas poteče ovim tokom, a ovaj gasovod mogao bi da prenosi šest milijardi kubnih metara godišnje.

Godišnje potrebe Ukrajine za gasom su veće od 50 milijardi kubnih metara.