Simbolične poruke
113

Macron poručio da Evropa ne smije postati vazal SAD-a: Postoji rizik da bi ovaj kontinent mogao umrijeti

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropa ne smije postati vazal Sjedinjenih Američkih Država, poručio je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok apeluje na jaču, integrisaniju odbranu na kontinentu i iznosi svoju viziju za snažniju Evropsku uniju.

"Postoji rizik da bi naša Evropa mogla umrijeti", rekao je Macron u četvrtak u govoru na Univerzitetu Sorbona u Parizu, upozoravajući da bi vojni, ekonomski, trgovinski i drugi pritisci mogli oslabiti i fragmentirati EU od 27 zemalja.

Macron je rekao da se Rusiji ne smije dozvoliti da pobijedi u Ukrajini i pozvao na jačanje kapaciteta Evrope za kibernetičku sigurnost, čvršće odbrambene veze s Britanijom nakon Brexita i stvaranje evropske akademije za obuku visokog vojnog osoblja.

"Nema odbrane bez odbrambene industrije...imali smo decenije nedovoljnih ulaganja", rekao je on, dodajući da bi Evropljani trebali dati prednost kupovini evropske vojne opreme.

"Moramo proizvoditi više, moramo proizvoditi brže i moramo proizvoditi kao Evropljani", rekao je on.

Macron je poručio da Evropa rizikuje da ekonomski zaostane u kontekstu u kome su globalna pravila slobodne trgovine dovedena u pitanje od strane glavnih konkurenata, i pozvao na smanjenje birokratije za mala i srednja preduzeća.