Tužan epilog u Maroku
97

Dječak čije je spašavanje pratio cijeli svijet preminuo ubrzo nakon izvlačenja iz bunara

N. V.
Foto: Arab News
Foto: Arab News
Dječak koji je pet dana bio zaglavljen u bunaru na sjeveru Maroka izvučen je iz rupe, ali je nažalost ubrzo preminuo.
Nakon pet dana kopanja, spasioci su konačno uspjeli doći do dječaka. Pri izvlačenju iz rupe on je davao znakove života, kao i tokom dana kada su kamere spuštane u rupu, koje su ga snimile kako diše.

Odmah je dječak prevezen helikopterom u najbližu bolnicu, međutim Arab News je javio da su marokanski zvaničnici potvrdili smrt dječaka u međuvremenu.

Marokanski kralj Mohammed VI je nazvao roditelje stradalog dječaka Khaleda Orama i Wassimu Khersheesh kako bi ih obavijestio o tragičnom ishodu.

Dječak Rajan je u bunar dubok 32 metra i širine 30 centimetara upao prije pet dana i od tada njegovo spašavanje prati cijeli svijet.

Sama operacija bila je vrlo riskantna s obzirom na to da je vrlo lako moglo doći do obrušavanja zemlje pa su spasioci iskopali tunel sa strane da bi došli do dječaka. Posljednjih nekoliko metara su morali kopati ručno, a u tome im je pomogao Ali Eldžažauju, koji je ekspert za kopanje bunara.

Tokom pet dana spašavanja, dječaku su konopcem spuštani hrana i voda, kao i boce sa kisikom, a kamerama su utvrdili da je još uvijek živ.