Protesti zbog ubijanja
23

Propalestinski demonstranti u američkim kampusima imaju novu taktiku, okupirali nekoliko zgrada

N. Ž.
Na nekoliko univerziteta u dva američka grada, propalestinski demonstranti su okupirali zgrade, koristeći tako novu taktiku u svojim protestima zbog situacije u Pojasu Gaze.

Na Columbia univerzitetu u New Yorku, propalestinski demonstranti su okupirali zgradu Hamilton Hall. Uprava univerziteta je ubrzo pozvala policiju kako bi zgradu vratili pod svoju kontrolu.

Grupa ljudi, među kojima su studenti univerziteta, ali i drugi građani New Yorka i okolnih mjesta su u zgradi Hamilton Hall postavili barikade i spriječili ulazak na glavna vrata. Zbog toga su policajci morali kroz prozore ulaziti u samu zgradu. Prema riječima demonstranata, policija je koristila i suzavac, mada su to iz NYPD-a negirali, rekavši kako su koristili samo flashbang eksplozivne naprave koje prave dosta zvuka, ali ne izazivaju ozbiljne povrede.

Na kraju velike akcije njujorške policije, 50 osoba je uhapšeno, a ostatak demonstranata je sklonjeno iz zgrade, ali i iz područja ispred. Ubrzo nakon završetka ove akcije, objavljeno je da će samo studenti moći ući na područje koje pripada univerzitetu Columbia.

Međutim, u još jednom američkom gradu je došlo do slične situacije. Demonstranti u Portlandu su ušli u glavnu biblioteku javnog univerziteta ove savezne države i također se barikadirali te spriječili ulazak.

U ovom gradu, ipak, nije došlo do većeg nasilja. U dogovoru s policijom, demonstranti su nakon nekoliko sati napustili zgradu, mada je nekoliko njih ostalo, insistirajući na ispunjenju njihovih zahtjeva.

Kao dio pregovora koje je univerzitet vodio s demonstrantima, dogovoreno je da studenti koji napuste biblioteku neće biti izbačeni, suspendovani ili krivično gonjeni.

Podsjetimo, već nekoliko sedmica traju masovni protesti na nekoliko univerziteta širom SAD-a. Razlog je podrška ove zemlje Izraelu, koji je od 7. oktobra 2023. godine uključen u veliki sukob sa snagama palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze.