Samo se naklonio
53

Ambasador Irana odbio rukovanje sa španskom kraljicom, nije joj bilo nimalo ugodno

V. K.
Trenutak kada je iranski ambasador stigao na prijem (Screenshot: El Pais)
Trenutak kada je iranski ambasador stigao na prijem (Screenshot: El Pais)
Kraljevska porodica Španije upriličila je u Madridu prijem za ambasadore brojnih zemalja u ovoj državi, a španske medije posebno je zaintrigirao potez iranskog diplomate Hassana Ghashghavija.

Kralj Felipe VI i kraljica Letizija sastali su se sa predstavnicima 126 ambasada sa sjedištem u Španiji, a tokom razgovora kralj je zatražio podršku za poteze koje je Španija povukla nakon početka rata u Ukrajini, a koji se tiču pomoći Kijevu, kako vojne tako i humanitarne.

"Reakcija međunarodne zajednice na rusku agresiju bila je čvrsta i snažna", rekao je kralj okupljenim ambasadorima.

Iako je prijem protekao u uobičajenim diplomatskim aktivnostima, potez iranskog ambasadora prilikom dolaska "ukrao" je najveću pažnju javnosti.

Naime, tokom prijema, kraljevska porodica se rukovala sa svim ambasadorima koji su stigli u njihovu rezidenciju. Iako se ambasador Irana rukovao sa kraljem, on je izbjegao rukovanje sa španskom kraljicom te joj se samo blago naklonio.

Mnogi su komentirali i izraz lica španske kraljice nakon ovog susreta te su naglasili kako joj se potez iranskog ambasadora nije svidio.

Inače, tokom razgovora sa ambasadorima, kralj je govorio i o tome kako će Španija preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom u julu 2023. godine što je posebna čast, ali i obaveza.

"Potrebna nam je snažna Evropska unija koja nastavlja da odgovara na izazove koji se javljaju te koja nastavlja svoj institucionalni i zakonodavni razvoj kako bi adekvatno odgovorila na očekivanja, potrebe i interese Evropljana", poručio je kralj Felipe VI.