Supruga pod optužbama
13

Zašto se španski premijer povukao iz javnosti i zbog čega razmišlja o ostavci?

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španski premijer Pedro Sanchez iznenadio je javnost u srijedu navečer kada je najavio da otkazuje svoje javne dužnosti do kraja sedmice jer razmišlja o ostavci na funkciju. Rekao je da će svoju odluku objaviti u ponedjeljak.
Sanchez je rekao da se osjećao primoran da razmotri svoj stav nakon "neosnovane operacije uznemiravanja i maltretiranja" koju su protiv njega i njegove supruge Begona Gomez vodili politički protivnici i "neprijateljski nastrojeni dijelovi desničarski i krajnje desničarski mediji."

Saopštenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je sud u Madridu saopćio da je otvorio istragu protiv Sanchezove supruge Begone Gomez zbog navodnog krivičnog djela trgovine uticajem i korupcije. Istraga je uslijedila nakon pritiska grupe "Manos Limpias".

Grupu, koja sebe opisuje kao nezavisni nacionalni sindikat posvećen donošenju nezavisnosti pravosuđa i istinskoj i stvarnoj demokratizaciji institucija, predvodi advokat Miguel Bernad, za kojeg se zna da je imao veze u prošlost sa krajnjom desnicom Španije. Godine 2021., Bernad je osuđen na četiri godine zatvora zbog šeme za iznuđivanje velikih firmi, ali ga je Vrhovni sud prošlog mjeseca oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Manos Limpias ima dugu historiju korištenja sudova za gonjenje onih za koje smatra da se ponašaju suprotno onome što smatra demokratskim interesima Španije. Prema španskom zakonu, pojedinci i grupe mogu koristiti mehanizam poznat kao acusacion popular (optužba ljudi) da podnesu krivične prijave sudiji, koji ih zatim ispituje i odlučuje hoće li nastaviti ili ne.

Koji su navodi na kojima se pritužba zasniva?

Grupa Manos Limpias optužila je Gomez da je koristila svoj uticaj kao supruga premijera kako bi osigurala sponzore za magistarski studij koji je vodila.

Sud još nije iznio nikakve detalje, ali je njegovo saopštenje uslijedilo ubrzo nakon što je stranica El Confidencial objavila da istražitelji ispituju veze Gomez s nekoliko privatnih kompanija koje su dobile državna sredstva ili dobile javne ugovore.

Stranica navodi da je istraga povezana s njenim navodnim vezama sa španskom turističkom grupom Globalia, koja posjeduje aviokompaniju Air Europa.

U njemu se navodi da se dva puta sastala sa Javierom Hidalgom, izvršnim direktorom Globalije, kada je avioprevoznik bio u pregovorima s vladom kako bi osigurao ogromnu pomoć nakon što je bio teško pogođen gubitkom zračnog saobraćaja zbog krize koronavirusa.

U to vrijeme, Gomez je vodila IE Africa Center, fondaciju povezanu s poslovnom školom Instituto de Empresa (IE) u Madridu, a tu poziciju je napustila 2022. godine.

U saopćenju objavljenom u četvrtak ujutro, Manos Limpias je izgledao oprezniji u pogledu navoda koji su bili osnova njegove žalbe. Grupa je rekla da je saznala "preko raznih digitalnih novina" za informacije koje su ocrtavale navodne nepravilnosti koje bi navodno mogle biti kriminalne. Rečeno je da je iskoristila svoje pravo da predmet iznese pred sudiju, koji bi bio u najboljoj poziciji da utvrdi da li su medijski izvještaji istiniti.

Tužilaštvo Madrida saopćilo je u četvrtak da je zatražilo odbacivanje slučaja.

Reakcija optuženih

IE je u saopćenju naveo da nikada nije dobio nikakvu finansijsku podršku od Globalije ili njenih pridruženih kompanija.

U martu je španska organizacija za nadzor sukoba interesa odbacila pritužbu opozicione konzervativne Narodne stranke (PP), koja je tvrdila da postoji veza između vladinog spašavanja Air Europa i "ekonomskih i profesionalnih veza" Sanchezove supruge.

U zajedničkom saopštenju u to vrijeme, Globalia i Air Europa rekli su da je pomoć dobijena od španske vlade "u skladu sa parametrima druge pomoći koju su primile različite kompanije u sektoru u Španiji i ostatku Evrope" i da sebe smatra žrtvom "unakrsne političke vatre".

Šta je Sanchez rekao?

Premijer Sanchez je optužio PP i krajnje desničarsku stranku Vox da su u dosluhu s Manosom Limpiasom i desničarskim i krajnje desnim medijima kako bi vodili neosnovanu "operaciju uznemiravanja i maltretiranja kopnom, zrakom i morem" u nastojanju da se postigne njegov lični i politički kolaps napadom na njegovu suprugu".

"Kao što je i logično, moja supruga će braniti svoju čast i sarađivat će s pravosudnim sistemom onoliko koliko je potrebno da se razjasne činjenice koje su koliko skandalozne na izgled toliko i nepostojeće", rekao je u srijedu navečer premijer.

Govoreći u parlamentu ranije istog dana, premijer je također rekao da i dalje vjeruje u španski pravosudni sistem "uprkos svemu".