Prekinuo službeni program
14

Skandal u Španiji: Premijer Sanchez razmišlja o ostavci zbog supruge

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španski premijer Pedro Sanchez rekao je u srijedu da razmatra moguću ostavku kao odgovor na saopćenje suda koji je otvorio istragu protiv premijerove supruge zbog sumnje u korupciju.

"Moram stati i razmisliti. Moram odgovoriti na pitanje isplati li se, unatoč prljavštini u koju desnica i ultradesnica pokušavaju pretvoriti politiku", rekao je premijer u tekstu objavljenom na društvenim mrežama.

Dodao je kako treba razmisliti "da li i dalje biti na čelu vlade ili se odreći te časti". Svoju će odluku objaviti u ponedjeljak, a do tada je obustavio svoj službeni program.

U srijedu je sud u Madridu objavio preliminarni postupak protiv Marije Begone Gomez zbog sumnje u trgovinu utjecajem i korupciju u poslovnom sektoru.

Inicijativu protiv nje podnijela je antikorupcijska grupa Manos Limpias (Čiste ruke), čiji je čelnik povezan s ekstremnom desnicom.

Senchez je na mreži X rekao da se optužba temelji na nepostojećim činjenicama i da je to dio progona njegove supruge koju vrše ltrakonzervativni mediji, uz podršku konzervativne i krajnje desničarske opozicije.