Regija
0

Novi Pazar: Gimnazijalci šutnjom protestuju zbog neuvođenja bosanskog jezika

Anadolija
Učenici prvog razreda Gimnazije u Novom Pazaru šutnjom na časovima bojkotuju nastavu zbog neuvođenja nastave na bosanskom jeziku u toj školi.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Četiri odjeljenja u kojima je 141 učenik, a čiji su se roditelji anketom prije početka školske godine izjasnili da im djeca pohađaju kompletnu nastavu na maternjem, bosanskom jeziku, početkom decembra nekoliko dana nisu prisustvovali nastavi, a zatim su na molbu roditelja ušli u učionice, ali su bojkot nastavili šutnjom.

Prošle sedmice učenici su se obratili zastupniičkom tijelu Bošnjaka u Srbiji, Bonjačkom nacionalnom vijeću (BNV), nezadovoljni odnosom direktora novopazarske gimnazije Zorana Milosavljevića.

Oni su predstavnicima Vijeća saopštili da su njihovi roditelji podnijeli Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru krivične prijave protiv Zorana Milosavljevića, direktora Gimnazije u Novom Pazaru, i da će nastaviti da bojkotuju nastavu do daljneg.

Zbog problema nastalog u vezi s uvođenjem jezika u ovoj školi, ministar prosvjete Srbije Tomislav Jovanović razgovarao je sa predsjednikom BNV-a Esadom Džudževićem u petak, a razgovori o ovome su nastavljeni i danas, potvrdio je Džudžević u izjavi dopisniku agencije Anadolija. 

Prema riječima Džudževića, direktor Gimnazije u Novom Pazaru iznosi neistine koje navodi kao razloge za neuvođenje nastave na bosanskom jeziku koja je regulisana zakonom.

"Zamolili smo učenike da se vrate u učionice i oni nastavu bojkotuju šutnjom. Ne odgovoraju na pitanja niti se obraćaju profesorima. Nastavit ćemo pregovore sa minstrom Jovanovićem i nadam se da će se taj problem uskoro riješiti“, rekao je Džudžević naglasivši da se ovdje radi o uvođenju kompletne nastave na bosanskom jeziku, a ne bosanskog jezika kao predmeta.

"Srpski jezik će učenici slušati kao nematernji jezik u manjinskom modelu nastave, a ne strani, kao što u engleski, njemački“, pojasnio je Dždudžević, odgovarajući na izjavu srbijanskog ministra prosvjete da se ne može dozvoliti da se srpski jezik tretira kao strani.

On je juče izjavio da, što se tiče uvođenja bosanskog u škole, "pravila se ne mogu ili se mogu izuzetno teško mijenjati u toku školske godine".

"Ono što je dogovoreno prije početka školske godine, mora da se realizuje. Već sada može da se počne sa pripremama za sljedeću školsku godinu, bez segregacije i uz uvažavanje nacionalnih prava“, izjavio je ministar prosvjete Srbije, pozvavši učenike novopazarske gimnazije da ne bojkotuju nastavu.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća je istakao da direktor gimnazije navodi četiri razloga za neuvođenje kompletne nastave na bosanskom, koji ne postoje.

"Nastavni planovi i programi su objavljeni, postoje planovi udžbenika za prvu godinu, obezbijeđeni su udžbenici za gimnazije i stručne srednje škole. Nije tačno da mu trebaju novi prosvjetni radnici jer su profesori u školama dobili certifikate za 18 profila, a takođe nije tačno da nema učionica jer su ti učenici već bili tu“, ukazao je predsjednik BNV-a.

Učenici prvog razreda novopazarske gimnazije 7. decembra ove godine počeli su protest tako što su odbili da prisustvuju nastavi, jer im direktor te obrazovne ustanove Zoran Milosavljević nije obezbijedio nastavu na maternjem jeziku, iako su se njihovi roditelji u sprovedenoj anketi opredijelili za nastavu na bosanskom jeziku.

Učenici su se na nagovor roditelja i predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća vratili u učionice 10. decembra, ali su odlučili da nastave bojkot nastave šutnjom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Roditelji učenika prvog razreda novopazarske gimnazije, koji su se u anketi sprovedenoj u periodu od 01. aprila do 01. septembra 2013. godine, izjasnili da žele da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, podnijeli su Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru krivične prijave protiv Zorana Milosavljevića, direktora Gimnazije u Novom Pazaru, smatrajući da je nevršenjem svoje službene dužnosti teže povrijedio pravo učenika da pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

Jedan od roditelja tih učenika Rifat Gicić rekao je tada da mu nije jasno zašto mediji u Srbiji ignorišu proteste novopazarskih učenika. On je, također, kazao da su učenici sva četiri odjeljenja, koji su do sada odbijali da prisustvuju nastavi, imali podršku svojih roditelja.

“Odlučili smo da svojoj djeci poručimo da se vrate u učionice i svoj protest nastave tako što će prisustvovati časovima, ali da neće odgovarati na pitanja nastavnika”, rekao je Gicić.

On je u ime roditelja pozvao ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića da što hitnije reaguje i riješi ovaj problem.

Na sastanku u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije u petak se razgovaralo o rešavanju problema u vezi sa izvođenjem nastave na bosanskom jeziku.

Srbijanski ministar Jovanović je rekao da problem mora što prije da se riješi, jer ni po obrazovni sistem ni po Republiku Srbiju nije dobro da problem postoji.

"Ljudi na tim prostorima vijekovima žive zajedno uz međusobno uvažavanje, poštovanje i toleranciju, kao i da razlike ne treba da razdvajaju, već da spajaju na zajedničkom putu ka Evropskoj uniji“, rekao je Jovanović tokom razgovora sa predstavnicima BNV-a.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na ekspertskom nivou danas je u Beogradu nastavila razgovore sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Razgovori će se, kako je najavljeno, voditi o efikasnom i djelotvornom ostvarivanju nastave na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, uključujući i dogovor o osnivanju studijskih programa na visokoškolskim ustanovama, kao i formiranje školske uprave sa sjedištem u Novom Pazaru.

U skadu s pravima nacionalnih manjina i prava na upotrebu manjinskih jezika, od ove godine je u Srbiji uvedena kompletna nastava u svim školama za pripadnike bošnjačke zajednice. Nastava je uvedena u školama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu sa izuzetkom u nekim srednjim školama - gimnazijama.