Svi su pobjednici
28

U Novom Pazaru haos zbog rezultata izbora, masovno se sukobile pristalice vlasti i opozicije

N. V.
Screenshot: Twitter/SandzakPRESS
Screenshot: Twitter/SandzakPRESS
U Novom Pazaru je haotično i nakon objave preliminarnih rezultata Republičke izborne komisije Srbije zbog sumnji u ispravnost procesa. Opozicione stranke (SDA Sandžaka, SPP i GPS) traže da glasovi budu provjereni još jednom, a protesti obje struje su organizovani u proteklim danima.

Prvo je Rasim Ljajić u izbornoj noći proglasio pobjedu svoje stranke SDPS kazavši da je očekivao više glasova, ali da je ipak dobio dovoljno za opstanak na vlasti u Novom Pazaru. Ubrzo je pobjedu proglasio i Usame Zukorlić kazavši da je opozicija ostvarila najbolji rezultat te da su izbori pokazali kako je njegova SPP najjača bošnjačka partija u Srbiji.

No, ubrzo su došli i rezultati, a oni u Novom Pazaru su pokazali da je Ljajićeva lista dobila najviše glasova.

Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić je sa osvojenih 17.267 glasova dobio 19 mandata, lista SPP Edin Đerlek, gradonačelnik – Promjena je pobjeda dobila je podršku 10.783 birača za 12 mandata, a SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin osvojila je 8.964 i 10 odborničkih mjesta.

Lista Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić, koju čini koalicija SNS, SPS i SRS, dobila je podršku 4.690 glasača i imat će pet odbornika. Za listu GPS Za život dostojan čovjeka glasalo je 1.554 birača i to joj je donijelo jedan odbornički mandat.

Predstavnici opozicije su jučer zbog sumnje u prekrajanje izbora zatražili uvid u cjelokupan izborni materijal, ali im je to Gradska izborna komisija odbila kao neosnovano s obzirom na to da nije po zakonu. Umjesto toga, pregledano je pet posto materijala, a iz opozicije kažu da je tom prilikom utvrđeno da je došlo do grubih kršenja odredaba Zakona o lokalnim izborima.

Zbog toga su uputili zahtjev za ponavljanjem glasanja u ovom gradu, a očekuje se odgovor GIK-a po njihovom zahtjevu.

U međuvremenu, održani su protesti opozicije, a okupili su se i pripadnici SDP-a prilikom čega je nastala neka vrsta opšte tučnjave i naguravanja. A između dvije suprotne grupe stajao je Usame Zukorlić koji je pokušavao spriječiti veći incident.

Kako mediji prenose, SDP-ove pristalice su provocirale i psovale okupljene opozicionare što je kod njih izazvalo pokušaj napada na Gradsku upravu.

Zukorlićev SPP je objavio saopćenje u kojem osuđuju, kako oni tvrde, "pokušaj SDP-ovih pristalica da izazovu incident" jer na prostor Gradskog trga dolaze u isto vrijeme kada protestuju opozicione stranke.