Hrvatska
0

Hrvatska vlada proglasila krizu u opskrbi plinom

FENA
Vlada Republike Hrvatske na svojoj današnjoj sjednici proglasila je krizno stanje u opskrbi prirodnim plinom, javila je Hina.

Odlukom hrvatske Vlade, koja se temelji na Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, nalaže se svim sudionicima na tržištu prirodnog plina postupanje sukladno odredbama Uredbe i provođenje mjera za otklanjanje kriznog stanja.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH odredit će mjere za otklanjanje kriznog stanja, a među tim mjerama, prema Uredbi, moguće je povećanja proizvodnje prirodnog plina iz domaćih izvora, ograničavanje izvoza ili povećanje uvoza te smanjenje ili obustava isporuke prirodnog plina kupcima.

"Razloga za paniku nema, ali za ozbiljnost ima. Da danas ništa ne činimo, imamo dovoljno plina za tri tjedna", izjavio je premijer Sanader.

Kao kratkoročne mjere u situaciji prekida isporuke ruskog plin Sanader je rekao da je Ini pojačan nalog da intenzivira kontakte o mogućem dodatnom uvozu, kao i da u pregovorima s talijanskim ENI-jem pokuša dogovoriti da ENI Hrvatskoj prepusti dio svojih količina plina iz Sjevernog Jadrana.

Kao strateške, dugoročne ciljeve, istaknuo je završetak razgovora s MOL-om o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine i nastojanje da se oni završe u siječnju, pri čemu bi plinski biznis preuzeo Plinacro. Dugoročni su ciljevi i izgradnja novih dobavnih pravaca i LNG terminal.

Iz hrvatske Vlade poručuju da će građanstvo i zaštićeni kupci - bolnice, škole, dječji vrtići, dobivati potrebne količine plina, dok su velikim potrošačima već uvedene mjere smanjenja isporuke.

Nakon što je noćas Hrvatskoj u potpunosti prekinuta opskrba ruskog plina potrebe se zadovoljavaju iz domaće proizvodnje i podzemnog skladišta Okoli.

Prema trenutnim podacima, potrošnja plina je oko 580.000 prostornih metara na sat, od čega se oko 460.000 odnosi na široku potrošnju.