Opcija je YouTube Premium
37

YouTube želi spriječiti korisnike da koriste ad blockere, prijeti blokadom gledanja sadržaja

D. B.
Videoservis YouTube traži načine za agresivniji pristup u sprečavanju gledatelja da koristei ad blockere dok gledaju klipove na ovoj platformi.

Korisnici YouTubea su počeli objavljivati screenshote na kojim se vidi pop-up upozorenje s porukom da će njihov player biti blokiran nakon tri videa. U upozorenju se zapravo navodi da će ih YouTube spriječiti da nastave gledati klipove na platformi ukoliko ne onesposobe svoj ad blocker ili ne dodaju web stranicu na svoju "bijelu listi".

"Reklame omogućavaju YouTubeu da ostane besplatan za milijarde korisnika širom svijeta", navodi se u obavijesti. Također, YouTube "savjetuje" korisnike da odaberu pretplatu za YouTube premium kako bi izbjegli reklame, dok bi u tom slučaju "kreatori ipak bili plaćeni za ono što rade". Prije ovih upozorenja je YouTube samo prikazivao pop-up obavijesti korisnicima ad blockera podsjećajući ih da se na taj način krše pravila korištenja, a kasnije je dodan timer na obavijesti kako bi korisnici imali vremena da ih pročitaju.

Nova upozorenja su "dio malog eksperimenta koji YouTube provodi globalno", a koji zahtijeva od korisnika da ugase ad blockere i dozvole prikazivanje reklama na platformi ili da se pretplate na YouTube Premium.

Ukoliko korisnici ostanu uporni u korištenju ad blockera, YouTube bi im mogao onemogućiti gledanje videa. Trenutno se nove mjere primjenjuju na malom broju korisnika.

YouTube većinu prihoda dobija od reklama, a pad je zabilježen u tri prethodna kvartala tako da neće biti iznenađenje ukoliko nove mjere budu primjenjene na više korisnika širom svijeta.