Dopisivanje preko novina
23

Kako su izgledali "ljubavni oglasi" 1923.: Mladić traži "gospojicu" za skraćivanje zimskog vremena

N. O.
Foto: Shutterstock/Facebook
Foto: Shutterstock/Facebook
Na Facebook stranici Retroteka podijeljen je isječak iz Jutarnjeg lista 1923. koji prikazuje kako je izgledalo "dopisivanje" preko oglasa u ovom periodu.

Jutarnji list imao je posebnu rubriku "Dopisivanje" gdje su građani pod "šifriranim" porukama mogli tražiti srodne duše, ali i objavljivati poruke namijenjene onima s kojima izlaze.

Među oglasima s isječka iz novina može se vidjeti i primjer otkazivanja sastanka 1923. godine: "Sastanak nema smisla, doći neću. Marijan, samoborski kolodvor".

Također, objavljen je i oglas gdje mladić traži osobu za dopisivanje, dok je jedna gospođica tražila gospodina kojeg je srela u vozu.

Isječak iz Jutarnjeg lista iz 1923. godine (Foto: Retroteka/Facebook)
Isječak iz Jutarnjeg lista iz 1923. godine (Foto: Retroteka/Facebook)

"Mladić od 20 godina želi se dopisivati i radi šetnje i zabave s jednom inteligentnom gospojicom radi skraćivanja zimskog vremena. Ne smije biti starija od 17-18 godina. Cijenjene ponude slati na upravu", navodi jedan od oglasa.

Mnogima je bilo zanimljivo vidjeti kako je izgledalo "dopisivanje" u vrijeme bez pametnih telefona i svih mogućnosti tehnologije koje imamo danas.