612 aktivnih predmeta
0

Euleks intenzivira istragu o ratnim zločinima vojske Kosova

SRNA
Euleks privodi kraju istrage o odgovornosti dvojice čelnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a sada visokih funkcionera privremenih kosovskih institucija, za zločine nad Srbima i nealbancima na području Drenice od jeseni 1998. godine do 11. juna 1999. godine, potvrdili su Srni visoki zvaničnici Euleksa, koji su željeli da ostanu anonimni.

Izvori Srne naglašavaju da je riječ o bivšim oficirima OVK, odgovornim za operativnu zonu Drenica - područje od Kosova Polja na istoku do Kosovske Mitrovice i Istoka na zapadu Kosova, te do Kline i Orahovca na jugu. Jedan od njih je sada član Kosovskih bezbjednosnih snaga, dok je drugi aktivno političko lice.

"Identitet osumnjičenih se čuva, jer je riječ o visokim funkcionerima sadašnjih kosovskih vlasti", tvrde sagovornici Srne.

Navode da postoje sumnje i značajan broj dokaza da su njih dvojica po komandnoj odgovornosti i lično odgovorni za nestanak i ubistvo više desetina Srba i nealbanaca.

Dokazi su prikupljani i u periodu Unmik administracije, ali je istraga intenzivirana u posljednje dvije godine.

"Istragom su obuhvaćeni slučajevi Volujak, Belaćevac i posebno zločini počinjeni u selima u okruženju Orahovca i Kline", kažu sagovornici Srne, koji su uvjereni da će prvi predmeti biti otvoreni za mjesec do dva.

Prema istim izvorima Srne, Euleks trenutno ima 612 aktivnih predmeta o ratnim zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji.

Predmeti se odnose na nestanak i ubistvo 1.781 osoba, koja se još vode na spiskovima nestalih, i za ubistvo 230 osoba čiji su posmrtni ostaci već predati porodicama.

Sagovornici Srne tvrde da će se Euleks u narednom periodu fokusirati na istragu ratnih zločina i da će u tom kontekstu biti razmijenjene dodatne informacije sa ministarstvima unutrašnjih poslova zemalja u okruženju.

"Istrage o odgovornosti dva bivša komandanta OVK za područje Drenice uveliko zavisi od rezultata pretrage lokacije masovne grobnice u selu Žilivode kod Obilića", tvrde sagovornici Srne, koji navode da postoji sumnja da je požar koji je prije nekoliko dana zahvatio lokaciju Žilivoda podmetnut.