Beograd
0

Chris Smith: Zatvoren je krug pravde hapšenjem Mladića

FENA
Chris Smith
Chris Smith
Odvjetnik Ratka Mladića izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da je ovaj optuženi ratni zločinac toliko bolestan da neće dočekati početak suđenja u Haškom tribunalu, dok su u Washingtonu iz redakcije Glasa Amerike na temu hapšenja Ratka Mladića razgovarali su s kongresmenom Chrisom Smithom, republikancem iz New Jerseyja, koji se godinama zalagao za suđenja odgovornima za Srebrenicu i Vukovar.

Kongresmen Smith vjeruje da je hapšenje Ratka Mladića zatvaranje kruga pravde, a komentirao je i one koji i dan-danas podržavaju toga ratnog zločinca. "Ljudi koji Mladića smatraju herojem vjerojatno imaju ozbiljan psihološki problem. Treba se nadati da će ih istina opametiti", kaže Chris Smith.

Smith smatra da hapšenje Ratka Mladića može biti poruka za budućnost: "Srbijanski dužnosnici imaju priliku kao nikada do sada - da povuku liniju razgraničenja između prošlosti i budućnosti. Ukoliko ne izraze nikakvu toleranciju za zločine koje su počinili Karadžić, Mladić i drugi, njihov bi utjecaj na bosanske Srbe mogao biti ogroman. Poruka iz Beograda koja se mora odaslati bosanskim Srbima glasi: Priključite nam se te jasno i glasno dajte do znanja da nema tolerancije za užasne zločine."

Kongresmen Smith izjavio je kako očekuje da će nakon Ratka Mladića biti uhapšen i Goran Hadžić, bivši čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj, također optužen za ratne zločine.