Svijet
0

Ban upozorio Mugabea da ne održava drugi krug izbora

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izjavio je sinoć da će se predsjednik Zimbabvea Robert Mubage, ukoliko sutra, kao što je predviđeno, bude održan drugi krug predsjedničkih izbora, suočiti sa ozbiljnim pitanjem legitimiteta izbornog procesa.

Generalni sekretar Ban je obnovio poziv Mugabeu da odgodi glasanje, djelomično se bazirajući na zahtjevu Afričke unije, navela je njemačka novinska agencija DPA.

Ban je rekao da je danas o tome razgovarao s predsjednikom Angole Joseom Eduardom Dush Santushom, koji predvodi razgovore u cilju smirivanja krize u Zimbabveu. "Izgleda da se situacija mijenja nabolje, ali me još uvijek brine činjenica da bi izbori, ako budu održani u ovakvim okolnostima, doveli do ozbiljnih pitanja vezanih za njihovu legitimnost", ocijenio je Ban na konferenciji za novinare.

Kako je prenijela agencija, Ban je pojasnio da izbori ne bi bili vjerodostojni i fer, pa zato treba da budu odgođeni do trenutka "kada budemo mogli da stvorimo" takve uvjete.

"Ponovo pozivam afričke lidere da pokrenu jači dijalog (sa Zimbabveom)", rekao je Ban i zaključio da "Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju stavove Zajednice za razvoj na jugu Afrike i AU da izbori budu odgođeni.