Sarajevo
0

Za deminiranje Žuči grad izdvojio 100.000 KM

SRNA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i načelnik sarajevske opštine Novi grad Damir Hadžić potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju deminiranja kompleksa Žuč, prema kojem će grad Sarajevo na račun ove opštine uplatiti 100.000 KM za deminiranje lokaliteta Golo brdo 2, površine 72.907 kvadratnih metara.

U saopštenju Gradske službe za informisanje navodi se da je Behmen najavio da grad Sarajevo ove godine nastavlja sa izdvajanjem finansijskih sredstava u projekte deminiranja s ciljem stvaranja bezbjednih uslova za život i rad na cijelom području grada.

"Osim značajne finansijske i logističke podrške međunarodne zajednice, važna je činjenica da svi nivoi vlasti u BiH, među kojima je i grad Sarajevo, doprinose rješavanju ovog izuzetno velikog problema", istakao je Behmen.

Hadžić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u ovaj projekat, koji je novogradska opština počela početkom oktobra prošle godine sa Međunarodnim fondom za deminiranje, kao partner uključio i grad Sarajevo.

Za realizaciju projekta deminiranja Žuči obezbijeđeno je 400.000 KM, od toga grad Sarajevo i opština Novi Grad po 100.000 KM, a Međunarodni fond za deminiranje 200.000 KM.

Grad Sarajevo je od 2003. godine izdvojio ukupno 1.060.000 KM za deminiranje.