Navodno to nije prioritet

Stranci zabrinuti neradom države: Upitan završetak procesa deminiranja

...
Piše: S. Mahinić
13.09.2023. u 10:58

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine na čelu sa Dubravkom Bošnjak, uprkos zalaganju stranih donatora, prema porukama iz Njemačke opstruiše i ne sarađuje dovoljno na završetku procesa deminiranja naše zemlje, iako je to jedna od međunarodnih obaveza BiH.

Kao rezultat toga, Bosna i Hercegovina neće ispuniti rok za deminiranje 2027. godine, uprkos tome što je prvobitni rok već probijen (2025.).

Takve informacije potvrđene su nam iz njemačke ambasade, iz koje su nam kazali da su "više nego zabrinuti" djelovanjem Ministarstva.

U Bosni i Hercegovini je još minirano oko 860 kvadratnih kilometara, što odgovara oko 1,7 posto površine zemlje. Do tada je za to potreban prosječan godišnji učinak čišćenja od više od 200 kvadratnih kilometara. Najveći prosječni učinak čišćenja u jednoj godini ostvaren je 2019. sa oko 130 kvadratnih kilometara u to vrijeme.

BiH se suočava sa izazovima u ispunjavanju svojih ciljeva zbog nedostatka kadrovskih i tehničkih resursa, nedovoljnih budžetskih sredstava i neadekvatne koordinacije donatora.

Po riječima nekoliko zapadnih diplomata rečeno nam je da je ministrica Bošnjak u direktnim razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice kazala da deminiranje nije prioritet Ministarstva, što je šokiralo strane diplomate.

Sve manje donatora

Broj međunarodnih donatora uključenih u humanitarno deminiranje značajno je opao posljednjih godina. Pored sredstava Vijeća ministara, humanitarno deminiranje svake godine finansira sve manje donatora.

Zakoni propisuju da Ministarstvo treba dva puta godišnje da održi takozvani "Odbor donatora" kako bi koordinirao međunarodnu pomoć za humanitarno deminiranje. Zbog COVID-19 nije održan "Odbor donatora" u periodu 2020/2021. Posljednji "Odbor donatora" održan je tada u maju 2022. Ovo otežava međunarodnu koordinaciju u oblasti humanitarnog deminiranja i privlačenje donatora općenito.

Ovaj problem pogoršava činjenica da se godinama povećava broj slobodnih radnih mjesta u BHMAC-u (Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini), organu nadležnom za provođenje humanitarnog razminiranja.

U finansiranju deminiranja Bosne i Hercegovine učestvuje Svjetska banka/Investicioni okvir za zapadni Balkan, Sjedinjene Američke Države, Savezna republika Njemačka, IPA- Instrument for Pre-Accessopm Assostance EU, Norveška narodna pomoć-NPA i The Mines Advissory Group-MAG.

Njemačka je od 1997. godine za deminiranje uložila više od 45 miliona eura.

"Koliko je poznato u njemačkoj ambasadi, Ministarstvo nadležno za civilne poslove tek ove godine planira popuniti manje od četvrtine trenutno upražnjenih radnih mjesta. To nas zabrinjava, jer je evidentno da se i uz veće obezbjeđivanje sredstava za humanitarno deminiranje teško može pokrenuti novi projekt jer nedostaje potrebno osoblje u BHMAC-u. To se, koliko nam je poznato, odnosi i na materijalna sredstva BHMAC-a, koja sve više nisu dovoljna za adekvatno obavljanje zadataka", rekli su nam iz njemačke ambasade,

Naglasili su da su ovi problemi poznati Komisiji za deminiranje, koja je podređena Ministarstvu civilnih poslova.

"Međutim, nama kao ambasadi nije jasno šta samo ministarstvo namjerava učiniti da otkloni poznate probleme i poboljša očigledno nedovoljan budžet za deminiranje. Stoga, kao ambasada, koja se više od 25 godina intenzivno bavi područjem humanitarnog deminiranja u BiH, više smo nego zabrinuti da se cilj 'BiH bez mina' do 2027. godine uopće može ostvariti. Na osnovu trenutnog prosječnog učinka čišćenja u ovoj godini, bez značajnog povećanja prosječnog godišnjeg učinka, ovaj cilj se može postići tek oko 2035. godine!", tvrde iz njemačke ambasade.

Nakon što rat u Ukrajini završi, strani donatori prebacit će sva sredstva u ovu zemlju. Bosni i Hercegovini nije ostalo puno vremena da okonča davno započeti proces.

Na naše upite kabinetu ministrice i kabinetu zamjenice ministrice nismo dobili bilo kakav odgovor.

13