Tenk nove generacije
22

"Tenk budućnosti": Njemačka i Francuska potpisale projekat naoružanja vrijedan milijarde eura

S. Š.
Susret francuskog i njemačkog ministra u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Susret francuskog i njemačkog ministra u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Ministri odbrane Francuske i Njemačke Sébastien Lecornu i Boris Pistorious sastali su se jučer u Parizu kako bi ratifikovali sporazum o novom zajedničkom projektu pod nazivom "Glavni kopneni borbeni sistem MGCS).

Ovaj formalni sporazum pokreće razvoj prve faze oklopnog vozila, nazvanog "Tenk budućnosti" - projekat vrijedan milijarde eura.

Novi tenk bi trebao zamijeniti njemački tenk Leopard 2 i francuski Leclerc.

"Ne radi se o pravljenju Leoparda 3 ili 4, već o dizajniranju nečeg potpuno novog", naglasio je njemački ministar odbrane Pistorius.

Ministri su najavili da se do kraja godine očekuje završetak distribucije ugovora za proizvođače - "ambiciozan cilj", rekli su novinarima. Očekuje se da će tenk sljedeće generacije biti gotov do 2040. godine.

Razvoj tenka nove generacije pokazuje kako Evropa širi svoju odbrambenu industriju, pokušavajući da se takmiči sa rastućom vojnom tehnologijom iz zemalja poput Indije i Kine, piše Euronews.

Kako će MGCS ugovor biti distribuiran?

MGCS je drugi veliki projekat industrije oružja između dvije evropske sile. To se poklapa s još jednim velikim francusko-njemačkim planom za izgradnju borbenog aviona sljedeće generacije, FCAS, pored sistema bespilotnih letjelica.

Njemačka treba da vodi razvoj MGCS-a, dok Francuska preuzima vodstvo u razvoju FCAS-a. Obje zemlje će jednako podijeliti troškove.

Lecornu je naveo KNDS, Rheinmetall i Thales kao kompanije koje će vjerovatno pomoći u izgradnji MGCS-a.

Međutim, projekat - o kojem se prvi put razgovaralo 2017. - bio je opterećen nesuglasicama i političkim tenzijama između obje zemlje o temama kao što je energetska tranzicija.

Pistorious je rekao da je zajednički sporazum "znak međusobnog povjerenja uprkos trenutnom geopolitičkom kontekstu".