Jačanje trgovinskih veza
19

Malezija će pokušati neobičnu diplomatsku igru, žele poklanjati orangutane

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Malezija je rekla da planira početi davati orangutane kao darove glavnim trgovačkim partnerima koji kupuju njeno palmino ulje. Ministar Johari Abdul Ghani rekao je da se zemlja nada da će stvoriti istu dobru volju kao Kina svojom "panda diplomatijom".

Organizacija za zaštitu prirode WWF kaže da bi fokus trebao biti na zaštiti orangutana u njihovom prirodnom staništu. Veliki čovjekoliki majmuni, koji potječu iz Malezije i Indonezije, kritično su ugrožena vrsta jer se sječa i poljoprivredna ekspanzija, posebno za plantaže palminog ulja, okrivljuju za smanjenje prirodnih prašuma u kojima žive.

S imenom koje znači "čovjek iz šume", postoji oko 105.000 orangutana na otoku Borneo i nekoliko hiljada na Sumatri, kaže WWF.

Johari je rekao da će glavnim uvoznicima palminog ulja poput Kine, Indije i Evropske unije biti ponuđeni majmuni na dar.

"Ovo će dokazati globalnoj zajednici da je Malezija predana očuvanju bioraznolikosti. Malezija ne može zauzeti odbrambeni pristup pitanju palminog ulja. Umjesto toga moramo pokazati zemljama svijeta da je Malezija održivi proizvođač palminog ulja i da je predana zaštiti šuma i održivosti okoliša", napisao je na Twitteru.

Taj se potez smatra gestom dobre volje da se te zemlje uvjere da je Malezija ozbiljna u pogledu razvoja svoje privrede i znakom njezine želje da ovu ugroženu vrstu održi na životu. Nije neprirodno misliti da bi se vrsta meke moći povezana s kineskom diplomtcijom panda mogla iskoristiti s orangutanima. Ali skupine za očuvanje izrazile su zabrinutost zbog plana.

"WWF podržava očuvanje divljih životinja i želi potaknuti da se trgovački partneri dovedu u Maleziju kako bi podržali ovu inicijativu, za razliku od slanja orangutana iz zemlje", stoji u izjavi koju prenosi Reuters.

I Justice for Wildlife Malezija rekla je agenciji da plan zahtijeva dodatna istraživanja i pozvala vladu da razmotri alternativne diplomatske mjere.

Palmino ulje se koristi u širokom spektru proizvoda - u hrani kao što su čokolada i margarin, kao i u kozmetici i sapunu.

Vrlo je učinkovit za uzgoj, ali uspijeva u tropskim područjima. Njegovo širenje dovelo je do uništenja prirodne prašume, a plantaže se često opisuju kao zelene pustinje jer nemaju ništa od bioraznolikosti šuma koje su zamijenile.