Upućen demant
0

Ministrica Bošnjak negirala da Ministarstvo civilnih poslova opstruiše proces deminiranja u BiH

S. M.
Ministarstvo civilnih poslova reagovalo je na tekst objavljen na Klix.ba pod naslovom "Stranci zabrinuti neradom države: Upitan završetak procesa deminiranja" koji je objavljen danas. Ministarstvo je u potpunosti odbacilo informacije iznesene u tekstu.
Podsjećamo, u tekstu koji je objavljen na našem portalu iznesena je informacija da Ministarstvo ne radi dovoljno na procesu deminiranja BiH, što je rečeno iz ambasade Njemačke u BiH.

Ministarstvo se s tim zaključcima nije složilo. Ministarstvo je istaklo posvećenost institucije i ministrice Dubravke Bošnjak završetku procesa deminiranja.

"Radimo kontinuirano na unaprjeđenju kapaciteta i koordinaciji u oblasti deminiranja, što je potvrđeno ispunjenjem obveze uklanjanja kasetne municije do 1. septembra 2023., u skladu s Konvencijom o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije", tvrde iz Ministarstva.

Dodaju da je Bosna i Hercegovina u skladu sa Strategijom protuminskog djelovanja za razdoblje 2018.-2025. ispunila svoje obaveze prema Konvenciji o zabrani upotrebe, stvaranja zaliha, proizvodnje i trasnsporta protupješadijskih mina.

"Trenutačno je u tijeku revizija navedene Strategije, koju zajednički vodi Ministarstvo i Povjerenstvo za razminiranje, u suradnji s Centrom za uklanjanje mina (BH MAC)", navodi se.

Istakli su da Ministarstvo ima izvrsne odnose s međunarodnim donatorima, uključujući ambasadu Njemačke.

"Odbor donatora za protuminske akcije, koji je održan 11.04.2022. u Sarajevu, prvi nakon skoro 5 godina, potvrda je našeg zajedničkog rada i planiranje je u toku za naredni Odbor donatora do kraja 2023. godine", stoji u demantu.

Također, tvrde da Ministarstvo nije institucija koja upravlja zapošljavanjem u BH MAC-u.

"BH MAC u suradnji sa Povjerenstvom za razminiranje, koje je imenovano od strane Vijeća ministara, provodi proces zapošljavanja u BH MAC-u. Također, ne stoji tvrdnja da gubimo sredstva donatora zbog naših postupaka. Komisija za razminiranje u BiH je u razgovorima sa članovima međunarodne zajednice upoznata da je međunarodna zajednica trenutačno usmjerena prema Ukrajini, pa je to osnovni razlog za smanjenje aktivnosti u Bosni i Hercegovini", navodi se.