BiH
0

U Norveškoj uhapšen osumnjičenik za ratne zločine počinjene u BiH

FENA
Norveška policija je u utorak uhapsila 40-godišnjeg Norvežanina porijeklom iz Bosne i Hercegovine osumnjičenog za ratne zločine počinjene u zemlji porijekla protiv pripadnika srpske nacionalnosti 1992. godine, saopćila je u utorak policija.

Muškarac, čiji identitet nije otkriven, optužen je za "više slučajeva teškog nasilja, protuzakonito hapšenje i silovanje", izjavio je na konferenciji za štampu Jan Erik Thomessen, zvaničnik kriminalističke policije, javio je AFP

Zločini su počinjeni na jugu BiH između maja i septembra 1992. godine nad civilnim srpskim stanovništvom, precizirao je on.

Pripadnik u to doba paravojne formacije HOS-a, osumnjičenik se nastanio u Norveškoj 1993. godine i dobio norveško državljanstvo osam godina kasnije, dodao je Thomessen.

On je još dodao da osumnjičeni Norvežanin nije bio tražen u inozemstvu. Kako ima norveško državljanstvo, eventualne sudske procedure će se voditi u Norveškoj, naglasio je on.

Prošle godine je norveška policija saopćila kako raspolaže informacijama o pedesetak osoba koje žive u skandinavskim zemljama i osumnjičene su za ratne zločine.