BiH
0

U FBiH 9.000 vojnih stanova vraćeno prijeratnim korisnicima

FENA
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na području Federacije BiH evidentirano je oko 12.000 vojnih stanova od čega je 9.000 u redovnoj proceduri vraćeno ranijim vlasnicima ili nositeljima stanarskog prava, dok je oko 3.000 dato na raspolaganje bivšem Federalnom ministarstvu odbrane, odnosno Federaciji BiH, a od čega za oko 1.500 stanova nije podnesen zahtjev za povrat.

Vlada Federacije BiH je nedavno razmotrila i prihvatila Izvještaj Komisije za razmjenu podataka o vojnim stanovima s Republikom Srbijom i Crnom Gorom.

Kako je Feni kazao član Komisije Dilaver Gogalija, Vlada FBiH je obaviještena o dosadašnjoj razmjeni podataka s nadležnim organima dviju susjednih zemalja te rezultatima tih aktivnosti, uključujući i podatke o osobama koje su stambeno osigurane u Crnoj Gori i Srbiji, a koje su ranije bili nositelji stanarskih prava na stanovima na području FBiH.

Istaknuo je da je ta aktivnost, kada se radi o razmjeni podataka s Crnom Gorom, završena, te da je Komisija trenutno fokusirana na prikupljanje podataka o 1.267 osoba, bivših nositelja stanarskog prava u FBiH, a koje, kako se pretpostavlja, žive u Srbiji.

Gogalija podsjeća da je Komisija dosada u komunikaciji s organima vlasti u Srbiji dobila podatke za značajan broj osoba, te da se trenutno čine napori da bi se ta aktivnost ubrzala za preostalih 1.267 osoba, a sve radi iznalaženja optimalnog i obostrano prihvatljivog rješenja te sprječavanja dvostrukog rješavanja stambenog pitanja.

Pojašnjava da je Komisija u proteklom periodu u koordinaciji sa sekretarom Vlade FBiH i Službom za zajedničke poslove organa i tijela FBiH inicirala organiziranje radnih sastanaka s nadležnima iz Srbije radi neposredne razmjene i sravnjivanja podataka o vojnim stanovima, a s obzirom na to da komunikacija putem diplomatske pošte "uzima" puno više vremena.

Aktivnosti u tom pravcu se nastavljaju i u Komisiji očekuju da će uskoro doći do susreta s relevantnim sagovornicima iz Srbije da bi se posao na tom planu ubrzao i okončao na obostrano zadovoljstvo, a imajući u vidu i presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje se tiču statusa stanova pripadnika bivše JNA.

U vezi s tim, federalna Komisija za razmjenu podataka o vojnim stanovima s R Srbijom i Crnom Gorom u martu i aprilu o. g. uputila je spiskove osoba organima vlasti u Srbiji - Upravi za tradiciju, standard i veterane i Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika radi provjere relevantnih podataka.

Istovremeno, Komisija je angažirana u vezi s inicijativom ka Ministarstvu odbrane Republike Srbije za održavanje radnih sastanaka radi direktne razmjene podataka i zaštite imovinskih interesa.

U Sektoru za međunarodno-pravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH su rekli Feni da već niz godina Komisija za razmjenu podataka o vojnim stanovima Vlade Federacije redovno dostavlja ovom ministarstvu zamolnice za provjeru podataka o stambenom statusu određenih lica.

"Te zamolnice za provjeru se putem ambasada BiH u Beogradu i Podgorici upućuju nadležnim organima u Srbiji i Crnoj Gori, a odgovori se dostavljaju Komisiji. Ova saradnja dosta dobro funkcionira iako bi direktna komunikacija bila efikasnija imajući u vidu hitnost postupaka", rekli su Feni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.