Sastanak u Sarajevu
51

Josip Brkić: Odnosi BiH i Kraljevine Belgije su dobri i prijateljski

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je danas u Sarajevu delegaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH na bilateralnim konsultacijama sa Federalnom javnom službom za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije.

Belgijsku delegaciju na konsultacijama je predvodio generalni direktor za bilateralne odnose Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Jeroen Cooreman.

Na konsultacijama je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, procesu EU integracija i regionalnoj saradnji te multilateralnim pitanjima.

Sagovornici su istaknuli važnost održavanja bilateralnog dijaloga i saradnje između BiH i Kraljevine Belgije, posebice u okviru belgijskog predsjedanja Vijećem EU.

Razgovaralo se također o temi proširenja i značaju evropskog pristupnog procesa koji ima transformativni karakter za prosperitet država i društava, ekonomske i ukupne reforme.

Brkić je naglasio da su odnosi BiH i Kraljevine Belgije dobri i prijateljski. Istaknuo je da se ove godine obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. U tom kontekstu je pozdravio odluku o ponovnom otvaranju Ambasade Belgije u Sarajevu što će dodatno ojačati bilateralne veze dviju zemalja.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Brkić je izrazio zahvalnost Belgiji što je podržala odluku o otvaranju pregovora između Bosne i Hercegovine i EU, koja ima iznimno značajnu važnost za našu zemlju i nastavak reformskih procesa.

Generalni direktor Cooreman istaknuo je važnost provedbe reformi u BiH kao ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Ponovio je spremnost Belgije da nastavi pružati potpori našoj zemlji na putu u EU.

Tokom konsultacija je bilo riječi i o ulozi misije EUFOR ALTHEA, uzajamnim potporama kandidaturama u međunarodnim organizacijama te unapređenju ekonomske suradnje.

Sagovornici su pozdravili implementaciju Memoranduma o razumijevanju u diplomatskoj obuci kroz obuku na poslovima EU Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Belgije, koja je za predstavnike MVP BiH i DEI BiH realizirana u novembru 2023. godine u Briselu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.