BiH
12

Tužilaštvo KS uputilo prijedlog za određivanje pritvora Suadu Laviću

Piše: M. N.
Suad Lavić
Suad Lavić
Tužilaštvo KS uputilo je Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog za određivanja mjere pritvora za direktora JU "Deseta osnovna škola Ilidža" Suada Lavića, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo spolni odnos s djetetom.

"Upućen je prijedlog za određivanja pritvora po osnovu Člana 146, stav 1, tačke b, c i d Zakona o krivičnom postupku FBiH", rekla nam je Amela Zahirović iz Odjela za odnose sa javnošću Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Mjera pritvora za Laviće je predložena jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te će počiniti krivično djelo.

Riječ je o težem krivičnom djelu za koje bi, ukoliko se dokaže istinitim na sudu, mogao dobiti kaznu zatvora i od 10 godina.

Lavić je jučer prebačen u prostorije Kantonalnog tužilaštva gdje ga je saslušao postupajući tužilac.

Pripadnici Krim-policije FUP-a su po naredbi i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo uhapsili Suada Lavića, direktora "Desete osnovne škole Ilidža" zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo spolni odnos sa djetetom, odnosno da je u proteklom periodu zlostavljao jedno dijete radi zadovoljenja svog seksualnog nagona.

Navodno je u proteklom periodu Lavić policiji prijavljivan u nekoliko navrata i to zbog upućivanja prijetnji te falsifikovanja potpisa.

Školski odbor je navodno namjeravao smijeniti Lavića, ali su se bojali osvete zbog jakih veza direktora.

Kako se čini, Lavića su organima gonjenja prijavile njegove kolege koje su primijetile da u specijalne prostorije škole dolazi jedna učenica. Pratili su ga i ubrzo shvatili šta se dešava, s obzirom da je samo direktor imao ključeve pomenute prostorije koja je namještena te ima neprozirne zavjese.