Sve po zakonu
12

RAK: RTRS treba da ispoštuje naš nalog i plati izrečene novčane kazne

Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) se na današnjoj konferenciji za medije očitovala povodom posljednje mjere kojom je kaženjen RTRS zbog odbijanja da postupi po zahtjevu RAK-a. Istakli su da su postupili u skladu sa odlukom Vijeća ministara, odnosno u skladu sa zakonom.

Direktor RAK-a Predrag Kovač kazao je kako je posljednja izvršna mjera Agencije da kazni RTRS, zbog odbijanja da postupi po zahtjevu Agencije da izvrše priključenje televizije K3 d.o.o. iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u multipleksu A u području Kozara.

"Suprotno profesionalnim standardima i propisima bilo kojeg emitera, RTRS se odlučila da ponovo iskoristi prostor rezervisan za dnevnopolitičke informacije za jednostrano plasiranje komentara u vezi sa posljednjom odlukom", kazao je Kovač.

Dodao je da Agencija ne praktikuje javnu diskusiju, ali da su ovaj put prekinuli tu praksu, jer im je cilj da javnost na pravi način bude obaviještena o onome što radi RAK.

"Menadžment RTRS-a tvrdi da Agencija bez zakonskog osnova prisiljava RTRS da daje opremu na korištenje trećim licima bez naknade, što je netačno. Agencija je postupila u skladu sa odlukom Vijeća ministara, koja je dostupna, a koja Agenciju obavezuje da preduzima aktivnosti nakon što je međunarodno postavljeni rok za prelazak na digitalno emitovanje 17. 6. 2015. godine istekao", kazao je Kovač.

Istakao je kako je osporavanje onoga što je propisano tom odlukom Vijeća ministara apsurdno i krajnje neozbiljno, jer su u komisiji izrade nacrta te odluke učestvovali i predstavnici RTRS-a.

"Izrečena mjera ima potpuno zakonsko uporište, a to će zakonsko uporište Agencija nastaviti da koristi i ubuduće", poručio je Kovač, dodavši da RTRS netačno informiše javnost.

Dodao je da za svaki multipleks neće biti ponovo nabavljana oprema, već da će je ustupati oni koji trenutno raspolažu s tom opremom.

"RTRS je trebao ispoštovati naš nalog i da plati izrečene novčane kazne u proteklom periodu", zaključili su iz RAK-a.